mandag 6. desember 2010

Samisk avis

I dag var gleden stor da det ikke kom en eneste regning i postkassa!
Istedet kom det en avis,  og det enda det ikke var avisdag! (Lokalavisa kommer bare annenhver dag her, det skjer ikke så mye ulumskheter at man trenger å ha en avis hver dag...)

Det var en samisk avis! Nei så koselig! At de tenker på oss som ikke kan mer enn kanskje ti ord på samisk også.
Nå i ettermiddag bladde jeg gjennom avisa. Det slo meg hvor frustrerende det er å ikke skjønne hva som står. Jeg har full sympati med samene som ble utsatt for "fornorskninga" i gamle dager (årstall er ikke min sterke side...). For de av dere som ikke har hørt om det, kan jeg jo meget kort fortelle at på et tidspunkt skulle samene bl.a. ikke få snakke sitt eget språk, barna ble tvunget til å gå på norske internatskoler og all undervisning skjedde på norsk. Alt annet som hadde med skriftspråk og språk i det offentlige å gjøre, skjedde også på norsk, enten samene kunne det eller ikke. De fleste kunne det ikke, og skjønte jo ingenting.

Hva gjør man når man ikke skjønner hva som står?
Jo, man dikter opp og lager sin egen tolkning...


Forsiden bærer nok preg av en "Skjelden turbosame". Da skrivefeil på forsida er svært populært i lokalavisa her, så føler nok denne avisa at de må følge i samme spor. C-en skal egentlig være en T, slik at det bli Turbo. Koselig at de pynter bokstavene med sånne V-er, det er jo snart jul... 

Her har vi samediggeren Navcca Heapme. (Pussig navn.) Han simpelthen digger samer. Er kanskje en sjøl også? Gjør alt for dem. Det er jo fint.  
Denne kjernekaren var så snill at han rydda i dukkehuset til barnebarnet sitt, og syntes faktisk det var så morsomt at han ble å leke i dukkehuset både titt og ofte, enten barnebarnet var med eller ikke.
Samene er visst av den lekne typen. Han her og kompisen lekte med et brannslukningsapparat og plutselig gikk det sånn til at det kom noe hvitt ut! Det ble hvitt overalt, spesielt på kompisen, som nå ligger på sykehuset og er livstruende, men stabil.

Her taler vel bildene for seg. "Er det noe mas?" Jo, de ser faktisk litt masete ut. Og hva maser de om? Juleneper?Julesjenking av selveste julenissen. Huff, de samene altså.
Så veldig klok av å lese den avisa ble jeg kanskje ikke, men fikk iallfall trimma fantasien...

14 kommentarer:

 1. Jeg tenkte at samediggeren sa "help me!. Og der du leste om dukkehus til barnebarn, tenkte jeg litt mer politisk og tolket det som et rådhus som går på dunken. Hvis rådhus kan gå på dunken, da.

  SvarSlett
 2. Hehe, ja det er det som er så artig med å ikke forstå, det kan tolkes akkurat på din egen måte.

  SvarSlett
 3. HAHAHAH, fantastisk! :) Hvis det er så enkelt å lese samisk, skal jammen med jeg også beynne å lese samiske aviser! :))

  Takk for dagens latter! ;)

  SvarSlett
 4. *ler* du er bare herlig...!
  Frk.Virrum hilser erbødig..god kveld!!

  SvarSlett
 5. Jeg tenkte kanskje "raddishuset" DUOKHEN (altså navnet på raddishuset) og at samen på bildet var selveste sjefsraddisen. Finnes det sameraddiser?

  SvarSlett
 6. Ha ha ha, du er bare så vittig :) Skikkelig morsom lesning var dette!! Og lykke til med flytting!

  SvarSlett
 7. Va forberedt på et seriøst innlegg om fornorskningsprosessen og alt det der, så kom det her! :D Dagens trim unnagjort! :)

  SvarSlett
 8. Syns samiske aviser er mye mer interessange en de vi har her på vestlandet. De er jo bare kjip og seriøs... Hurra for samehumor!

  SvarSlett
 9. Hahaha, fantastisk. Oppdaget bloggen din for en uke siden, og dette er virkelig en av de koseligste bloggene å oppdrive synes jeg... :) Snakker selv samisk, og måtte le av dine tolkninger, syns din tolkning var mer interessante enn de faktiske overskriftene...;)

  SvarSlett
 10. Ho ho ho !
  Makeløst ! Jeg ler og ler og ler...

  SvarSlett
 11. Tror nok du tar feil med "Dukkehus" tolkningen, det står jo at: "redda husa, du og ken".... Har sikkert vært et brann tilløp eller noe, siden det e noe med det brannslokkingsapparatet på den andre siden......men har "du" vært der?

  SvarSlett
 12. bli å abonnere jeg nå:) Kommer til å be deg om oversetting:) har ikke ledd så mye på leeenge:)

  Du er jo bare så herrrrlig:)
  Hilsen trønderTrine:)

  SvarSlett