torsdag 20. oktober 2011

Trude Mostue

Ja, det er dama si det. I dag kan dere lese om henne i "God torsdag" som er den glatte blekka som ligger inni Dagbladet. (Jeg har faktisk kjøpt en avis i dag!! Og ble så engasjert at barna fikk klare seg selv en hel stund, til mor var ferdig å lese om viktige personer som Trude og Tare. Jeg konkluderer med at jeg ikke bør kjøpe avis så ofte. Risikerer å bli anmeldt for omsorgssvikt...).


Hun mener at ingen som ikke har tid eller råd til å være hjemme med barna sine de første tre åra bør få barn.
Hm. Javel? Neivel. Såe... DET sier du, Trude?!
Du, som "bare" har kjøpt deg en villa til 17 millioner, har au pair mens du selv likevel er hjemmeværende, og som kanskje ikke heeelt vet hva det vil si å være "vanlig" innbygger i et land der ledelsen jobber mot at alle barn SKAL i barnehage, og alle kvinner SKAL jobbe.
Det er mulig det hadde blitt skrekkelig få barnefødsler her til lands hvis vi skulle følge dine synser. Men på den andre siden; hadde man hatt råd til din villa, og til å være hjemme i tre år, med "bare" kjendisoppgaver som ga   inntekt, hvorfor ikke??

Når det kommer til dine andre "gammeldagse" meninger, så er jeg faktisk enig. At likestillingen har gått for langt i Norge. Jeg har skrevet om det før: det er faktisk vi kvinner som har brystene, og vi som bærer og føder barna (foreløpig). Og jeg tror at de aller fleste av oss kvinner som liker menn, liker menn som er menn, bortsett fra de som roper høyest om at de mener at menn skal gjøre alt vi kvinner gjør, men samtidig være menn. Men de aller fleste av oss roper ikke så høyt, desverre.
Men DU sier det, det er bra!!

Stå på, Trude, men send nå noen millioner hitover så vi kan få flere barn med bedre samvittighet!

86 kommentarer:

 1. Jeg orka ikke lese hele, holdt med overskrifter og bildetekst.

  SvarSlett
 2. Eg las og vart inderlig lei meg på barns vegne. Eg har barnehage for små barn og ser kor stor glede dei har av å få være sammen med "likesinneda". Heilt ærlig og oppriktig meinar eg at barn har godt av å gå i barnehage.
  Men kansje burde foreldre prøve å legge dagane litt meir opp etter barnets behov, for over åtte tima pr. dag i veka tar på også for dei.
  Sjølv hadde eg heimeværande mor og ser både dei fordelane det gav og bakdelane som det fører med seg. La barna få leike og lære sammen!!

  SvarSlett
 3. Åååh... Kan vi ikke dele de millionene sånn at jeg også kan få være hjemme litt med mine barn?!? Eller kanskje ikke, med trass og snusfornuft i huset er det kanskje like greit at barna går på skole og i barnehage. Mor kunne blitt et monster... Jeg får vell bare fortsette på studenttilværelsen og gremmes for at jeg i det hele tatt har fått barn(!!!)... Jaja...

  SvarSlett
 4. Bra blogg, Olaug!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  SvarSlett
 5. Bra innlegg du har skrevet!! Jeg er helt enig med deg. Lett å sitte på sin høye hvite hest når en har penger i fleng. Hva med oss andre vanlige folk som kanskje ble uplanlagt gravide i passe ung alder. Skal vi liksom få dårlig samvittighet at for å få boliglån må vi faktisk sende ungene i barnehagen slik at vi har to inntekter. Stå på, Olaug!

  SvarSlett
 6. Takk for at du sa akkurat det jeg tenkte selv. Har barn i barnehage selv og han lærer så utrolig mye. Får mer stimuli der.
  Jeg syntes alle skal få velge hva de vil gjøre helt selv så kan alle disse "synserne" passe på seg selv.

  SvarSlett
 7. Masse fornuftig her, det eneste jeg tror du har missforstått litt i budskapet til Trude Mostue er at jeg tror ikke hun mente at du skulle ha dårlig samvittighet for at ikke økonomien tillater at du kan ha muligheten til å være hjemme. Men jeg tror det mer er en kritikk til den utvikklingen likestillingen har ført med seg, nemmelig at en er avhengig av to inntekter for å klare seg i dagens samfunn. Før hadde barna muligheten til å leke med andre barn i gata eller i hjemme omerådet. De lærte av hverandre, og hvem er vel best til å lære bort ting til andre barn en barn selv. I steden får de nå lærdom ut i fra hva som er den riktige pedagogiske læren til en hver tid, og som forandrer seg alt etter hvem som sitter med makten, og dette kalles framskritt. Men det er synd ikke disse framskrittende vises på kunskapsnivået på grunnskolen. Og så er det punktet som kommer igjen og igjen. Hvem gjør mest i hjemmet. Til tross for at nye undersøkelser viser at menn nå faktisk har passert kvinnene med en 1/2 time pr døgn, så er det kvinner som er trippel arbeidende. Og de oppgavene det hele tiden snakkes om er: barnestell, husvask,matlaging, koppvask, og klesvask. Hva med det alle kvinner tar som en selvfølge som: At bilen til en vær tid skal funger når en vrir om nøkkelen, at det altid er varmt i hus/leiligheten, gressklipping, snømåking, at alt teknisk anlegg som VVS, el anlegg, virker som det skal. Menn skal også altid være parat når hun finner ut at det skal pusses opp eller bygges om. Og til sist er det en selvfølge at menn reparerer ting når kvinner er uheldige å ødelegge ting.
  Min holdning er at begge parter både kvinner og menn er like viktig i en familie, en hver bør bidra med det en er god på, og en hver familie må bestemme selv om hvem som skal gjøre hva, målet må være at familien må til en hver tid få det beste av alt.

  SvarSlett
 8. Jeg tror alle som har eller har hatt barn i barnehagen går rundt med litt dårlig sammvitighet,men jeg tror ikke regninger med melk på er noe godt hvis vi har råd til melk da.

  SvarSlett
 9. Jeg synes du er tøff som blottlegger dine manglende kunnskaper her på nettet.
  Likestillingen gått for langt?
  Vet du hva likestilling er for noe?
  Hvis likestillingen har gått for langt så tjener kvinner mer enn menn, kvinneyrkene er mer betalt enn typiske manneyrker. Mennene er mer hjemme med barna og må ha hovedansvaret i hjemmet, kvinner opptar mesteparten av toppjobbene og styrevervene og mennene føler seg ikke velkomne inn, etc etc
  Dette vet vi alle ikke er tilfelle. Så om du skal uttale deg om likestilling så må du ført skaffe deg kunnskap om definisjonen på likestilling.

  AG

  SvarSlett
 10. Hei
  Godt skrevet! Trude Mostøe bør i alle fall vite at mange av oss som må jobbe og har barn i barnehage, faktisk henger med hva gjelder omsorg og oppfølging. Baking av boller og andres unger på besøk etter jobb går fint det. Trude må huske på at ikke alle hjemmværende kvinner passer til akkurat det, og at ungene ikke i alle tilfeller har det best slik. Vi er alle forskjellige. Kvalitet er det aller viktigste. Vi må slutte å gi hverandre dårlig samvittighet og la kvinner selv velge det som synes rett for sin situasjon.
  Bare slik kan barna ha det bra.

  Når det gjelder likestilling bør man la menn få være menn - akkurat som vi kvinner ønsker å være kvinner. Jeg elsker min barske mann - som utfører mannfolk ting, og som lar meg slippe å skru bil og bytte dekk f.eks. Som bærer handleposene mine og lett snekrer, maler osv. Når mannen i heimen gjør sånt, så tar gjerne jeg husvasken eller baker en kake. Eller vi bytter på, kanskje og jeg gjør noe praktisk som å kløve ved eller klippe plenen. Så lager han mat eller stryker klær. Pointet er altså å gjøre trivsel ut av samlivet, og juble for ulikhetene som to kjønn innebærer og som gjør det hele fabelaktig -At en mann åpner en dør for meg, eller passer på meg i enkelte settinger synes jeg er sexy -

  SvarSlett
 11. Jeg synes at barn blir oppdratt for mye uten for hjemmet,det offentlige skal liksom være foreldre fra barna er et år!!! Er det riktig ?? Det er slitsomt for barn å være borte i 6 t hver dag,desvverre er det økonomien som bestemmer ,er det riktig?? Barna kommer liksom i annen rekke og det er synd. Det hadde vært godt om mødre/fedre kunne ta en 50% jobb eller 80% fra ett år til ungen er 3år. De leker jo ikke med hverandre på den tiden ,men ved siden av hverandre i barnehagen. Hjemmme får ungene tid til å "kjede seg " leke i sitt tempo,være i familiestrukturen. Det er også stor press når det gjelder sykdom i barnehage. Det hele er veldig vanskelig,men jeg synes at når en har fått et barn ,burde en ta seg tid til det,mest mulig .Er det ikke derfor vi ønsker det ?? Det er tross alt et lite barn som trenger trøst kos og oppmerksomhet.Det beste er vel å gi det selv!! Mor med tre

  SvarSlett
 12. Tror kanskje Trude Mostue burde se seg selv i speilet jeg. Virker ikke som om hun har tid til barna sine hun heller, hun som bor i villaen sin, jobber som dyrlege og har en au pair.

  SvarSlett
 13. So sant so sant: «Når det kommer til dine andre "gammeldagse" meninger, så er jeg faktisk enig.»

  SvarSlett
 14. Alle bør få velge sin egen måte å gjøre ting på, uten at andre skal komme og fortelle hvordan de skal gjøre det. Det forundrer meg at det fortsatt blir gjort forsøk på å få folk til å passe inn i A4, når alle vet vi er ulike alle sammen, kvinner og menn.

  SvarSlett
 15. Viktig debatt, Trude.

  Bittesmå sårbare barn bør få være sammen med mammaen eller pappaen sin. Helst til de er tre år, tenker jeg. Selv var jeg hjemme med mine gutter da de var små og jeg var IKKE rik den gangen!! Derimot hadde vi så dårlig råd at jeg panta flasker, var dagmamma, serverte på Leangkollen på kveldene og vaska på Bærum sykehus i helgene når mannen min var hjemme, for å kunne være hjemme med barna mine. Jeg var en ung mamma som gjorde et veldig bevisst valg. Har aldri angret på det. Glad for å tenke på den tiden!!! Merker meg at mange kvinner raser mot Trude. hvorfor det? Kvinner, menn og familier får velge selv!!! Denne debatten handler ikke om hva som er best for kvinner, men hva som er best for barna. At det er forskjellige meninger her er vel greit??? Mange som kaller seg feminister krever at alle kvinner går i takt, gjør det samme, mener det samme og roper høyt dersom andre kvinner faktisk ønsker å gjøre andre valg. Jeg føler meg som en feminist selv, jeg har ALLTID gjort mine egne valg og stått for dem. Det har gått rikig så bra!
  Små barn er de mest sårbare av alle. De skal være sammen med mennesker som elsker dem, i alle fall til de kan snakke selv og si hvordan de EGENTLIG har det. Om noen mammaer og pappaer som jobber fullt med små barn får dårlig samvittighet for sine valg er det kanskje viktig å lytte til den samvittigheten, tenker jeg. Samtidig vil jeg respektere valg andre gjør, og jeg tviler ikke på at mange barnehageansatte gjør en helt fantastisk jobb, men at det svir inni meg når jeg ser bittesmåinger i barnehagen, ja, det gjør det vrkelig!!! Og i dag har jeg snakket med både Kaia Huuse, Finn Scjøll og seksbarnsmoren og overlegen Berit Nordstrand da jeg deltok i frokost TV, alle er vi enige med Trude. Man får gjøre sine barns liv så gode som mulig, enten man velger det ene eller det andre. Men jeg gjentar, Trudes debatt handler ikke om kvinner, men om BARNA!!!!!!!!

  Unni Lindell

  SvarSlett
 16. Jammen santen meg er det sånn!!! Hylekoret som raser dersom andre er uenige med dem må gå tilbake til "røttene". Se på dyrne, der tar de seg av avkommet sitt, sover inntil dem og vokter dem til de kan klare seg selv.

  SvarSlett
 17. Unni Lindell, hva i all verden er dette slags kommentar? Skal vi som faktisk rett og slett ikke har råd til å være hjemme med barna fra de er et år ha dårlig samvittighet? Barna har det da vitterlig helt fint i barnehagen. Takke meg til barn som får sosialisert seg istedet for å sitte på kafe med mor hele dagen.

  Mye mulig du heller ikke satt like fint i det da du var ung, men det var en helt annen tid. Folk har andre forpliktelser og prioriteringer nå. Som skyhøye boliglån og andre utgifter. Og for å være ærlig så finnes det faktisk en del av oss også som faktisk ønsker å være på jobb etter endt svangerskapspermisjon. Poenget til mange er vel enkelt og greit at Trude Mostue med lommeboka full av penger ikke er den rette til å uttale seg om dette. Kanskje særlig rundt punktet om at likestillingen er gått for langt i Norge. Det hører ingensteds hjemme at en dame med hennes økonomi og muligheter kommenterer slikt når det fremdeles dessverre er store forskjeller på menn og kvinners lønn i dagens samfunn.

  SvarSlett
 18. KLART at Trude er den rette til å komme med SINE EGNE MENINGER!!! DUMT sagt av deg!!! Alt i samfunnet kan ikke måles i penger. Det var det jeg forsøkte å si noe om lenger oppe. Fint at vi alle kan komme med meningene våre, tenker jeg. Det var ikke "en annen tid, nei !. Alle mine venninner jobbet fullt. Barn er barn uansett om de er født i dag, for tretti år siden, eller hundre år siden.

  Men hvorfor skriver du anonymt???
  Unni

  SvarSlett
 19. Hvordan kan du si at Trude er den rette til å komme med dette? Mye mulig at alt ikke kan måles i penger, men for oss som har en litt slunknere lommebok så er det faktisk dessverre slik at det styrer mye av hverdagen vår. Som igjen fører til at en rett og slett er nødt til å ta avgjørelser som andre i en anne posisjon enn oss mener er feil. Har du virkelig så vondt for å forstå at dette vrøvlet hun lirer ut av seg er ganske upassende?

  SvarSlett
 20. Hva mener du, at hun ikke skal få mene det hun mener fordi du er uenig?

  Hvem er den rette til å komme med noe som helst ? Hvem er du, som ikke engang tør stå frem med navn, du som sier at en annen kvinnes meninger er upassende vrøvl.

  Trude står støtt for det hun mener. Du får stå støtt for dine valg. Jeg er HELT sikker på at dine valg er riktige for deg og din familie, kjære anonym!

  Varm klem fra UNNI

  SvarSlett
 21. Jeg mener hun ikke bør komme slengende med sånt av den grunn at hun har ganske mye mer å rutte med enn folk flest og således faktisk ikke er nødt til å komme seg ut i jobb etter 47 uker med perm. Og klart det er enklere å bli hjemme med 4 barn når du har filippinsk au-pair. Herlig dobbeltmoral. Hurra for ytringsfrihet, men da må en faktisk tåle at MANGE er dypt uenige med en.

  SvarSlett
 22. Jeg mener NØYAKTIG det samme som Trude og jeg har ALDRI sett snurten av en au pair !!! Bodde langt ute på landet på Hadeland fordi vi ikke hadde råd til noe mer. Mye handler om valg, men mange har ikke noe valg, som du litt sårt sier. Uansett er det kjempefint at Trude sier dette. Hun har ikke alltid bodd i fint hus hun heller, men faktisk klart seg som alenemor med 3 unger under svært kummelige forhold, så la oss ikke avspore debatten. Fokus må være at barnegahger ikke nødvendigvis er det beste, selv om det også kan være det.

  Hilde

  SvarSlett
 23. Trude burde ha fortsatt å leve med de tre første barnas far, hvis hun skal følge sitt gammeldagse syn. Da burde hun ha bitt tenna sammen og fortsatt å leve slik hun ikke ønsket for barnas skyld!

  SvarSlett
 24. Hvis man er på kafe og hygger seg med mat og er dum nok til å påpeke for en som slenger ut svære slappe pupper at det ikke er det man vil se i lunsjen så kan du banne på at hun sier "UNGEN MÅ HA MAT NÅ MED EN GANG!".

  Så ungen er tydeligvis ekstremt viktig mens hun er på kafe og sladrer. Året etterpå derimot så blir ungen slengt til noen andre og så skal hun selvrealisere seg. Dobbeltmoral og bullshit som det meste andre folk er opptatt av nå til dags. Miljøelskere med iPhone...

  Det er løgn å skylde alt på pengene. Er plenty av folk som kunne jobbet 50-80% og greid seg helt fint. Men de er selvopptatte veldig mange!

  SvarSlett
 25. Ser mange henger seg opp i Trudes penger her. Slik jeg oppfattet henne, mente hun at de fleste kunne velge å bli hjemme med barna hvis de prioriterte om litt. Idag MÅ man ikke jobbe begge to for å ha et sted å bo. Hvis man senker kravet til stedet å bo, så holder det antagelig at den ene jobber mens barna er små. Man MÅ vel ikke ha eget hus eller leilighet når man er 25-30 år? Med hvert sitt soverom til alle.
  Jeg er selv oppvokst med hjemmeværende mor til jeg var ni, og min yngste bror 6. De første årene hadde vi utedo og ikke innlagt vann. Vi "badet" i en vaskebalje eller gjorde det alle tre sammen i badekaret hos besteforeldrene våre en gang i blandt. Alle fem sov på samme soverom. Det gikk fint det. Vi tre søsken lekte sammen, eller med èn nabogutt. Synes det har blitt folk av oss likevel.
  Etterhvert flyttet vi til et mer folksomt strøk, så det ble mange venner. Fremdeles hadde vi utedo og vasket oss i et fat, og alle ungene lå på samme soverom. Mine foreldre spinket og sparte til å bygge eget hus. De var 35-40 år da de endelig fikk ja på byggesøknad og kunne sette i gang. Da jeg var 12 år, fikk jeg eget soverom.
  Idag leier jeg ut et par leiligheter. Det er bare ett soverom i hver av dem. Det er mange enslige mødre med dårlig råd som tar kontakt. Men de har ikke så dårlig råd at de vil ta en leilighet med bare ett soverom.

  SvarSlett
 26. Jeg er helt enig. Vi er ikke akkurat i ferd med å dø ut som folkeferd her så det er ingen grunn til å avle som kaniner. Har man ikke tid og råd, la vær. Noe annet er bare egoistisk. Man trenger ikke Trude's millioner for å være enig med henne i det hun sier. Bare litt gangsyn, og evne til å se litt lengre enn egen situasjon.

  Argumentet at barn trenger barn kan jeg være til dels enig i, men ikke når det gjelder ettåringer. At de synes det er hyggelig, ja, det synes de, og litt av og til er bare fint. Men det er ingen barn som trenger å være i barnehagen 8-10 timer hver dag 5 dager i uken, med mindre de er utsatt for omsorgssvikt og mishandling hjemme! Uansett alder! Når ungene nærmer seg to år begynner behovet å endre seg, og da kan det være fint å begynne en sakte tilvenning til barnehage. Noen timer per dag, noen dager i uken.

  SvarSlett
 27. Da jeg var gift bygget vi ett hus på en lønn, og det var ikke mye arbeid der, så ungene fikk ha meg hjemme. Det hadde vi alle godt av. Selv om det ble fretex-klær, mye hjemmelaget mat (billigere) og fint lite av ferie reiser og annet. Nå snakker jeg om 90-tallet. Og gjett hvor mange velmente råd vi fikk om at ungene burde i barnehage, og jeg i jobb.. Tenk litt selv, og vær litt realistisk, så går det fint med både barn og voksne.

  SvarSlett
 28. Hele Europa og den vestlige verden forøvrig burde egentlig være sjeleglade for alle i våre samfunn som i det hele tatt føder barn. Det er jo nesten ingen av disse landene som er i stand til å reprodusere sin egen befolkning. Politikerne maser stadig om at vi må importere arbeidskraft. I praksis legger vi opp til at de fattigste områdene i verden skal være reine oppdrettanlegg av billig arbeidskraft for den rikeste delen av verden. Et hvert samfunn som ikke er i stand til å reprodusere sin egen befolkning bør ikke anses som foregangssamfunn. De fattigste områdene av verden lager flere barn enn de burde, mens den rikeste delen av verden (som burde ha best forutsetninger for å oppdra barn) lager for få barn. I utgangspunktet mener jeg ikke det er galt å diskutere hvorvidt visse forhold ikke er egnet for å oppdra barn i, men det burde prioriteres å sette det antallet barn til verden som er nødvendig for å kunne få samfunnet til å gå rundt.

  SvarSlett
 29. OJ! Hva skjer??! Her raser debatten, på MIN blogg?! :D Morsomt. Også fra Unni Lindell da! Jeg tror man kan debattere seg grønn om disse emnene, det er så mange som føler seg truffet på den ene eller den andre måten. Det er jo det aller viktigste for oss alle det gjelder: barna våre og familielivet vårt.

  SvarSlett
 30. Jeg får barn akkurat når jeg ønsker, Trude Mostue trenger ikke legge seg opp i det. Hvem tror hun at hun er?
  Og det er rart at en yrkeskvinne som henne (veterinær) ikke har mer respekt for kvinnekampen, er tross alt kvinneforkjempere i tidligere år som har gitt henne muligheten til å studere typisk tidligere mannsdominerte yrker, alla veterinær. Trodde hun hadde mer vett en som så, likte henne kjempegodt før dette idiotiske utspillet.

  SvarSlett
 31. He, he, tror ikke hun har tenkt å legge seg opp i når du får barn. Jeg likte deg også kjempegodt før du skrev dette litt fjerne innlegget. Du gikk nok glipp av selve poenget.

  Lisa

  SvarSlett
 32. "Likestillingen i Norge har gått altfor langt" uff så vondt det gjør i hjertet når jeg leser sånt som dette. Og gud så provoserende! Likestilling er langt ifra oppnådd og kvinnekampen langt ifra vunnet så lenge vi har hårreisende uttalelser som disse fra Mostue og co. Argumenter som bunner i biologiske "essensielle" og "uopprettelige" forskjeller mellom menn og kvinner som igjen blir brukt til å legitimere ulik arbeidsfordeling både i hjemmet og på jobb er intet annet en sosiale konstruksjoner og svada. Greit du vil at ungene skal være hjemme til de er 3 år, men hvorfor er det mor som skal være hjemme? Puppeargumentet holder ikke etter første året er jeg redd, for jeg går utifra at det er ønskelig å få ungen over på fast føde for han/hun begynner på skolen? Det verste er uansett at vi her har kvinner som dømmer andre kvinner for deres valg. Om ikke engang vi kan stå sammen og respektere hverandre og de forskjellige valgene vi tar, hvordan skal det gå med oss da?

  SvarSlett
 33. Jeg blir dårlig av hjemmeværende mødre som må poengtere hvor flinke de er.Og så hevder de at “det er bare å leve litt mindre flott mens barna er små”.

  Disse kvinnene burde legge seg ned og kysse føttene til mannen/samboeren som har en god inntekt slik at dama kan gå hjemme og pusse glorien sin. Det finnes faktisk lavlønte her i landet, som tjener litt over 300 000 for en 100% jobb. Har du vært uheldig og fått barn med en lavtlønnet mann, så må du ut og tjene penger. Jeg regner det som sikkert at menn med hjemmeværende kone/sambo tjener over en halv million. Vet dere, i rike Norge kan to voksne mennesker i full jobb tjene 630 000 til sammen. Kutt det i 2 og prøv å leve av det. Ikke alle kan flytte til Honningsvåg eller andre steder med lave boligpriser. Slike lavinntekt familier velter seg ikke i luksus, pengene brukes på bolig, mat og kansje en tur til Legoland. Ikke shoppingturer, dyre klær og interiørkupp som velstående hjemmeværende mammaer gjerne blogger om.

  Ingen intervjuer med hjemmeværende mammaer får fram hvor heldig hun føler seg, som har en mann som orker å stå på og jobbe, kansje overtid også flere ganger i uka, for at hun skal nyte å gå hjemme og “bake boller, gå lange turer og plukke ting fra skogen vi lager pynt av”. Mannen kunne kansje ønske å jobbe 80% og være hjemme en dag mens du er på arbeid? Men det er bare mamma som kan være hjemme, pappa skal bare tjene penger. Slik gammeldags, bakstreversk holdning.

  Ikke få barn med mindre man har råd til å være hjemme 2-3 år med au pair og millionvilla, som kjendis Trude Mostue hevder I Dagbladet. Jeg tenker at kun 10% av Norges befolkning får lov til å føde barn da. Fy for skam, har du blitt Anna Anka eller? Skal oss lavlønte kvinner bli sterilisert og så gå rundt og vaske de skitne gulvene og passe barna til de rike?

  SvarSlett
 34. Hvor er egentlig forskjellen på Trudes barn og barnehage-barn? De blir jo passet på av "noen andre" likevel. Skal man først uttale seg om å være hjemme med barna, så bør man vel passe de selv...?

  SvarSlett
 35. Vi er de vi er og vi gjør så godt vi kan, tror jeg betegner flesteparten av oss.

  Det er mulig at TM "bare" kommer med sine meninger, men vi vet jo alle at mange av oss lett føler oss uglesett og ikke-perfekte (som om perfekt finnes, liksom), så om ikke TM ser at dette ikke var så lurt, burde i alle fall avisens redaktør lagt til noe "formidlende" stoff.

  Unni Lindell: Du var gjerne ikke rik da du fikk barn, men kostnadene knyttet til bolig var også i en helt annen tidsalder. Er det egentlig riktig å sammenligne?

  Hvorfor i det hele tatt nedvurdere de som har valgt annerledes enn oss selv? Er ikke det viktigste at ungene har det bra? Er det forskning som viser at de som har gått i barnehage fra de var ett blir dårligere mennesker (kan selvsagt defineres på mange vis, noe det vil bli i et studie) enn de som har vært hjemme med moren til de er tre år eller eldre? Hvorfor er det ingen som referer til en slik studie?

  Om TM er søkkrik eller ikke, har selvsagt ingenting med om barn tar skade av å begynne tidlig i barnehagen eller ikke. Det at TM, som har latt barna figurere i norsk ukepresse (engelsk også, kanskje..?) fra de var små, bastant uttaler seg om hva som er best for barn, er jo litt pussig. Og rart. Det virker i det hele tatt svært lite gjennomtenkt, og jeg tror kanskje journalisten har et anvar. Hvem søren av oss har ikke lirt av oss ditten og datten i festlig lag (der vi får være hovedpersonen er selvsagt de festligste), som om vi hadde blitt konfrontert med det senere ville kunne oppfattes som rimelig ... på spissen.

  Om en ettåring tar mest skade av å være i barnehage sammen med andre barn eller å bli delvis tatt vare på av en kvinne som presenterer et nytt språk, et språk som barnet ikke skal lære, må da fortsatt være et åpent spørsmål? Og ikke si at TM har au pair for å vaske toalettet, for det setter henne i et veldig dårlig lys.

  Mitt rødvinsbefengte budskap er altså: Gjør det som føles best for dere. Et barn tar aldri skade av å bli elsket.

  SvarSlett
 36. Kan ikke si at jeg tar Trudes kommentarer om verken likestilling eller ettåringer i barnehage særlig seriøst. Her er det så tjukt med dobbeltmoral at hun må komme seg nedpå. Jeg sikter ikke til hennes meninger her, hun har fullstendig rett til å mene akkurat hva hun vil. Det hun mener vil dog være vanskelig å gjennomføre i praksis av mange årsaker. Det jeg sikter til er at hun ved å få barn med en mann som er fra et annet land ikke var mye gjennomtenkt den gangen hun valgte det. At mange ettåringer ikke har mulighet til å tilbringe hele dagen med sin mamma (evt pappa, men det blir vel feil i forhold til hennes mening ang likestillingen som er gått for langt...)vil jeg si er på langt nær like trost som å frarøve sine barn muligheten til å være sammen med sin pappa når de måtte ønske. For jeg antar at hun ikke hadde eks-mannen med på lasset da hun bestemte seg for å dra til Norge med barna?

  Forøvrig vil jeg legge til at jeg driter i hennes au-pair goder og 17 millioners villa.

  SvarSlett
 37. Sorry, men det var nok ikke "en annen tid". I forhold til inntekt var hus og leiligheter akkurat like dyre som i dag. I tillegg var renta på hele 15 %. Mange ekstrajobber måtte til for å håndtere utgifter.

  Ellers vil jeg bare si, at jeg tror foreldre gjør det de synes er best for barna sine. Kjærlighet måles ikke i hvem som har ungene sine i barehage eller ikke, men det må være lov å si at bittesmåinger, altså de under 3 år er veldig, veldig SMÅ.

  Unni

  Unni

  SvarSlett
 38. Okei Unni, jeg tar sikkert feil av alderen din. Du er sikkert ikke en av de som fikk skrevet av hele renten du betalte på lånet. Ellers er jeg enig i at treåringer er små, men de er jammen godt fungerende sosiale vesener.

  Vi er forsåvidt i et prøveprosjekt i år, der vi har en lærerlønn og en under 50% lærerlønn. Det er som jeg er barn igjen og har lyst til å spørre mamma etter penger... Å gå fra 50 til 0 kan jeg ikke se ville fungere. Men nå har ikke vi ettåringer i hus, altså. Bare en deltidsstudent.

  SvarSlett
 39. Heisann alle sammen! Trude Mostue her ! Dette er jo som å ha med en flokk med rasende ville løvemødre, hva skjer ? Sinte feminister og mammar med dårlig samvittighet er ikke en bra gruppe å erte på seg ;) Jeg holder på mitt , URELATERT til min egen situasjon ´som folk lar seg tydligvis provosere av ( lenge leve janteloven , damer ! ) , mener jeg at systemet vi har i dag bør gi ALLE en sjangs til å være extra hjemme med de bitte små ( om de vil det ), menn eller kvinner , spiller ingen rolle . Jeg er selvsagt FULLT klar over at de fleste har ikke råd til å være extra hjemme etter 1 år , og jeg mener ikke å gi noen dårlig samvittighet . Må man så må man. Men systemet burde være slik at man kunne velge ! og jeg mener at det er her likestillingen har gått for langt . Konsekvensen av to i full stilling og i arbeide er hva ? for de bitte små barna . ? Lange dager i barnehage , lengre enn det vi bruker på jobb faktisk . DE ER FOR SMÅ , når de er under 3 år. Og for dere som tror at det å ha en au apair betyr at de oppdrar barna dine ; aner ingen ting om denne ordningen. Maken til omsorgsfulle store søstre som de blir for barna er helt utrolig. De er extra par med hender og en del av familien i en travel hverdag hvor også JEG jobber. Jeg jobber hjemmenfra dette året , og da må jeg ha hjelp med lillemor + de 3 andre barna ( barn er barn uansett hvor man bor ) . Nok om det . Unni ! takk ! Du har skjønt poenget mitt ! og Takk for meg til denne bloggen . Ha en god kveld Trude

  SvarSlett
 40. Det virker som du er j..... misynelig at noen har mer en deg, forleden helt enig at likestillingen har gåt for langt og en ting til det er synd at i Norges land er det ikke noe Mannfolk lenger bare pusser.
  Jeg har bestemt at min kvine skal gå hjemme med barna til de blir 18 år gamle deretter kan hun gå å jobbe.
  Jeg d....r i feminister.

  SvarSlett
 41. At Unni Lindell tar Trude i forvar er vel en selvfølge da de to er gode venninner. At de er to profilerte kvinner om å ha den type meninger er et tilbakesteg for likestillingen som mange kvinner fremdeles kjemper for. Trist.

  Som fembarnsmor har jeg fått oppleve å ha barn hjemme i hverdagen med flere av dem til de var i skolealder. Men jeg har også vært nødt til å la noen gå i barnehage fra ettårs-alder da uforutsette problemer oppstod. De færreste ville ha solgt hjemmet til barna for at husets ettåring skulle få slippe å gå i barnehage vil jeg tro. Man har aldri noen garantier i livet, og det å sitte på sin høye millionhest og rakke ned på vanlige, normale menneskers hverdags-valg synes jeg både Unni og Trude burde holde seg for gode for.

  De barna som fikk være hjemme i barndommen har gitt uttrykk for at det kunne bli lange, kjedelige dager, mens de som har gått i barnehage har hatt fine, innholdsrike dager med mye utelek og personale som har genuint brydd seg om dem og møtt dem med kyss og klem hver morgen.

  Mange mødre gruer seg til å måtte levere ettåringen sin til første barnehagedag og selv gråt jeg hver dag de første ukene på vei til jobb. Ettåringene selv viste kun glede ved å komme til barnehage-frokost og en ny innholdsrik dag. At mødre i tillegg til å føle seg trist fordi de må levere fra seg barnet sitt skal føle seg som dårlige mødre pga tankeløse uttalelser i media av kjendiser er fullstendig unødvendig. Ikke tro et sekund, Trude at du er en bedre mamma enn mødre flest, de elsker alle sine barn som du men har dessverre ikke samme mulighetene som du har.

  Det eneste jeg vil si meg enig i er at likestillingen ett sted har gått for langt og det er i forhold til mamma og pappapermisjon. Det fungerte bedre før i tiden.

  SvarSlett
 42. Trude; kvinner som ikke kan gå hjemme med barna etter fylte ett år bør ikke få barn????

  Ikke le av dem som føler seg provosert av denne kommentaren.

  SvarSlett
 43. Jeg blir kraftig provosert at noen her hevder at fremede er bedre for barna deres inkludert barnehage tanter?
  Da er jeg helt enig med Trude at de mødre som ikke har mulighet til å oppføstre sitt eget barn best å ikke få barn i det hele.
  Hvordan kan fremede ta seg av ditt barn bedre en deg???????
  sykke kjeringer.

  SvarSlett
 44. Menne - hvorfor tror vi at Unni Lindell og Trude Mwhatever har vært i denne tråden, og at ikke noen kødder. Skriver de ikke som anonyme?

  SvarSlett
 45. Jeg takker også for meg her nå. Noen av dere får lese innlegget mitt om igjen. Ja, Trude og jeg er gode venner. Jeg har også mange andre svært gode venninner som mener helt mottsatt av meg. Det vet jeg at Trude også har!!! Kvinner er ikke LIKE mennesker, akkurat som heller ikke små eller store barn er det. Det er hele POENGET!!!!
  En gåte for noen kanskje. Men det Trude hele tiden har forsøkt å si er at mødre og fedre, eller bare mødre ( om man ikke har noen far) eller bare fedre (om man ikke har noen mamma) bør ha mulighet til å ta sine egne valg. Derfor var kontantstøtten for småbarna så veldig, veldig viktg!

  Varm klem til alle mammaer, enten de har store eller små barn. Alle vil vi det aller, aller beste for våre sønner og døtre.

  Unni

  SvarSlett
 46. Heia Olaug!
  Fortsett å mene, for det gjør du bra!
  Klem

  SvarSlett
 47. gud for en utrolig follete debatt som foregår her inne og over hele internett ettersom jeg har forstått. det som uansett provoserer meg mest er at mostue og co har forvillet ordet 'LIKESTILLING' inn i dette her. dette har ingenting med likestilling og gjøre. det er rett og slett farlig og blande det ordet inn i en debatt som handler om VALGFRIHET. det er farlig fordi det kan skape forvirring (noe som helt klart har skjedd inkludert hos mostue selv) om at likestilling er oppnådd eller 'har gått for langt'. likestilling mellom kjønnene handler om grunnleggende holdninger, dyptliggende kjønnsroller og innbygde ulikheter i samfunnsstrukturer som langt ifra verken er løst eller er i nærheten av å 'ha gått for langt' - det handler IKKE om barnehager og brystpumper.

  vær så snill kjære mostue og co - lær dere forskjellene og les i hvert fall et par kilder på området før dere uttaler dere neste gang og vanner ut og fordummer det som faktisk er en livsviktig debatt for kvinner og for menn som tilsynelatende er helt glemt her.

  SvarSlett
 48. Rart å se denne debatten dukke opp på en blogg jeg faktisk følger med på fordi den er så morsom!
  Her handler det ikke om å være politisk korrekt, eller ha selvhøytidelige interiørdetaljframvisninger, så den ballen med aggresjon og sånn skulle vært lagt død med det samme. Sånn kan det og gå, når man bare leser ett innlegg på en ukjents blogg. Den må jo leses i sin sammenheng, ellers mister man et og anna poeng. Men isolert sett var det her et innlegg med mye jeg kan være enig i. Et anna poeng er det med det at menn skal ha 10, nå kanskje 12 uker, av samla fødselspermisjon kan jeg aldri si jeg kan være helt med på, all den tid mora da nødvendigvis må kastes ut i arbeidslivet igjen i den perioden, for at mannen skal få sin del av permisjonstiden. Det syns jeg er litt rått. Det skulle vært en freda tid for mor og barn.

  SvarSlett
 49. Enig med Trude! likestillingen går for langt når pappa likestilles med mor, spesielt hva angår permisjon til å være hjemme med barnet det første året. Det er nå engang sånn at det er bare mor som kan amme, og barna burde bli ammet det første året sier ekspertene. Og kvinner har ingenting i militæret å gjøre er nå min mening. Menn er fysisk sterkere enn kvinner. Hvem skal da være hjemme med barna hvis det blir krig??

  SvarSlett
 50. Virker som at det er en menneskerett å få barn.
  Det skal liksom være noe som foreldrene er HELDIGE med å oppleve, ikke noe man tar for gitt.

  SvarSlett
 51. Folk klarer vel finne ut av det selv. blir nå folk av barna og uansett om de er hjemme med mor eller går i barnehage.

  Når det gjelder likestilling så vil jeg påstå det er gått for langt på noen områder og fremdeles noe å gå på på andre områder. og kvotere kvinner inn i leder stillinger for eks mener jeg er og gå for langt. her må man jo ansette den kandidaten man mener er best egnet uavhengig av kjønn.

  Er flere og flere kvinner som tar høyere utdanning, så jeg tror ratioen mannlige og kvinnlige ledere vil jevne seg ut med tiden. Mens når det gjelder lønnsvilkår så har jo likestillingen endel og gå på da det er vel ingen grunn til at en mann i tilsvarende stilling som en kvinne skal tjene mer enn henne.

  Flott blogg btw :) god helg!

  SvarSlett
 52. Hei!
  Jeg må si meg enig med anonym rett over her. I denne debatten blandes begreper, helt konkret ved at hva som er best for småbarn forveksles med likestilling. Likestilling omhandler i hvilken grad menn og kvinner er likestilte i samfunnet, både formelt gjennom lovverket, og i praksis. Vi har formell likestilling i Norge, men på mange områder gjenstår en hel del før kvinner og menn er reelt likestilte. Jeg skjønner ikke hvordan denne prosessen kan "gå for langt"? Likestilling har nemlig ingeting med at menn skal bli som kvinner, eller omvendt. Dette er en fordummende banalisering av et viktig tema, og diskusjonen blir deretter.
  Faktisk er det mulig å være pro likestilling OG SAMTIDIG mene at ettåringer ikke har det best i fulltids barnehage. Veldig mange ettåringer har en far, for det er vel ikke gitt at det er mor som skal være hjemme? Eller er det egentlig det det er? I de fleste familier er det økonomisk mest lønnsomt at mor blir hjemme eller jobber deltid etter det første året. I et likestilt arbeidsliv hadde vi kanskje sett flere fedre på trilleurer og småbarnstreff. Slik kan likestilling settes i sammenheng med valgfrihet. Men det er altså ikke det samme.

  SvarSlett
 53. Jeg har ingen problemer med å innrømme at jeg jobber for min egen del, ikke utelukkende for at ettåringen og fireåringen skal få gleden av å være i barnehage. Familien får mer å rutte med, vi kan ha den bilen vi ønsker og kan dra på ferier. Så enkelt er det. Ja, det er vondt å følge en ettåring i barnehagen! Men jeg har selv valgt det. Jeg kunnet firt på kravene, kjøpt en billigere bil, færre klær og reist mindre, men har valgt denne livsstilen av mine egne, EGOISTISKE grunner!! Hadde ettåringen fått velge hadde hun nok valgt å være hjemme et år til.

  Alle i Norge har rett til å mene det de vil, uansett hvor mye de tjener! Også Unni Lindell og Trude Mostue!

  SvarSlett
 54. likestilling? vi har ikke likestilling, vi har skeiv-stilling her i norge... når man må velge et kvinnfolk fremfor en mann fordi de er i overtall mannfolk, eller en mann blir valgt fremfor et kvinnfolk bare for han søker på et kvinnedominert yrke, så er det ikke LIKE STILLT!

  dessuten;den dagen jeg har grodd meg et par baller, har mindre hormoner og mer testosteron, og et mannfolk kan føde og gi bryst til et barn, ja DA kan vi ha likestilling!

  og ang tid hjemme med barnet... hadde virkelig likt å være lenger hjemme med barna, den tildelte tiden vi har med dem er for liten, og når vi skal bli tvunget til mindre tid pga den musa av en likestillingsminister så blir jeg lei....
  HVORFOR skal alle familier passe inn i hans bilde av 'den perfekte familie'? hvorfor skal ikke vi, voksne og myndige som vi er, få bestemme selv etter hvordan livs situasjonen vår er?

  SvarSlett
 55. For det første, heia Unni Lindell, kjenner mannen din... For det andre, heia Trude Mostue som tørr å stå på sin mening.

  For det tredje, Heia Mor med tre klokken 1452.

  Sykdomsstresset med å ha barn i barnehagen er en av grunnene til at vi har gutten vår hjemme mer enn i barnehagen, selv om vi har full plass. Og det gjør også at mor ikke er i jobb. Det er godt for meg som mann å gå på jobb når jeg vet at mor velger å ha gutten hjemme om hun eller gutten føler for det, eller om han virker sliten. Da kan jeg gå på jobb med god samvittighet. Ok, vi bor i alt for liten leilighet og har gammel brukt bil vi har fått gratis og sliter litt med å få det til å gå, men som selvstendig næringsdrivende er jeg lykkelig for å kunne jobbe litt mindre og ha mulighet til å ikke stresse hver morgen å hive ungen i barnehagen. Slutter jeg tidlig en dag er mitt første ønske å hente gutten i barnehagen. Har jeg fri så er jeg sammen gutten.

  Selv om Trude bor i dyr villa og har au-pair så er ikke det ensbetydende med at hun ikke er sammen og gjør ting for og med barna sine når hun er hjemme. Hun er tross alt karriere dame hun også, så selv om enkelte virker misunnelig så er det dårlig argumentasjon å angripe henne for det.

  Vi er nærmest lavest på rangstigen når det gjelder jobb, hus og bil for å være mest mulig sammen med barna, men om vi får råd til au-pair eller lignende så blir det det neste. Det er tross alt avlastning i hjemmet for å få ENDA mer tid til barna f.eks.

  SvarSlett
 56. Ohhh!
  Foreslår at dere som bare har lest dette ene innlegget i denne bloggen, faktisk kikker på de andre også. Bare sånn for å få med dere at denne bloggen er kjempemorsom! Olaug skriver med ironi, selvironi, snert og en fantastisk humoristisk tone!

  Mange av dere som tar fullstendig av her inne, glemmer at det å bruke litt store, krasse ord er en del av denne kåseri-stilen, og ergo går dere rett i fella. Humorfella. Jeg - og helt sikkert mange med meg- har jevnlig lest denne bloggen, og ler både mye og lenge- og ser at også dette innlegget er skrevet med samme velkjente snert og ironi som før.

  Men ja, lot meg provosere av Mostue. Helt sikkert av samme grunner som Olaug, men skal bruke noen andre ord:
  Mange får barn, uten å ha en etablert økonomi til det. Og kjære dere, skulle man vente til man fikk økonomi til å få barn- så ville mange aldri ha fått det. Staten legger jo opp til at vi skal produsere unger og få de putta inn barnehager. For mange er det eneste alternativ, sånn er det med den saken. Uansett hvor mye man ønsker å gå hjemme. Og da må faktisk de som har samme gode økonomi som Mostue komme ned av sin høye hest, og forstå at ikke alle er like økonomisk priviligert og kan velge mellom å gå hjemme eller ikke. Å se ned på andre foreldre fordi man ikke er hjemme med barna sine, det er en uting. Enhver gjør så godt den kan!

  SvarSlett
 57. SYNES TRUDE ER EN DÅRLIG MOR HUN HAR 4 BARN SOM HUN NEPPE BRYR SEG OM HUN HAR MASSE PENGER MEN GIDDER IKKE VÆRE HJEMME HOS SINE SAMÅ BARN OG JOBBER I STEDEN FOR Å IVARETA SINE BARN HUN HAR HUSHJELP OG BARNEVAKT SER NEPPE NYE TIL BARNA HVER DAG SYNES HUN VIRKER UTROLIG EGOISTISK.

  SvarSlett
 58. Poenget er vel ikke at Trude ikke skal si hva hun mener, men å si til hele nasjonen at hvis du ikke kan være hjemme med barna så burde du ikke få barn.... Ja, da mister du meg fullstendig. Ytringsfrihet er vesentlig i et demokrati, men kjære vene. Trude Mostue; du har faktisk ikke noe med hvem som får barn og ikke. I frykt for å bli barnslig, vi som har en jobb har ikke tid til å tenke på hvem skal få barn eller ikke...

  SvarSlett
 59. Hei, det er tydeligvis vanskelig skulle tenke på hva som er barnets beste, ikke mors eller økonomien eller landets. og det er vel ikke å se ned på noen at en synes de små barna trenger kjærlighet og tid til å vokse og lære og så gå ut i verden når de er litt større enn 1 år.

  SvarSlett
 60. Jeg er Anonym i innlegg 21. oktober 2011 20:41. Jeg vil gjerne kommentere at Trude Mostue (hvis det er henne) trekker fram igjen til det kjedsommelige at barnehagebarn har så mye lenger tid i barnehagen. En "fordel" ved å være lavlønnet er at man ofte har skiftarbeid og må jobbe tidlig/sent. Jeg har utnyttet dette til å levere sent/hente tidlig, og barnehagen synes det er helt ok, bare jeg ikke leverer midt i måltider/kosestund. Jeg vil påstå at mine 2 barn i barnehagen tilsammen 10 år har et tosifret antall dager de har vært i barnehagen fra åpningstid til slutt. Jeg er ubehagelig klar over disse argumentene Trude Mostue bruker. I hennes verden, hvor ingen tjener under sykepleier/industriarbeiderlønn, ingen jobber ubekvemme arbeidstider heller?

  Jeg høres ut som om jeg misunner de rike. Ja, klart jeg gjør. Jeg våkner hver morgen med smerter, men går på jobb likevel. Jeg har lite penger til å bruke på meg selv, etter at barna har fått ullklær og nye vinterjakker, går jeg rundt i skinnjakken som er 15+ år og hvor foret er revnet. Hvis jeg som lavtlønnet får et par tusenlapper ekstra i lønnsøkning fordi lønnsoppgjøret har en "lavtlønnsprofil", så skriker alle over seg om hvor viktig det er å løfte de lavtlønte. Men de økte strømprisene spiser opp de pengene.

  Det høres ikke ut som om jeg jobber for å realisere meg selv, gjør det vel? For å være en superegoist som drar på spa og pleier meg selv og velter meg i luksus. I følge Trude Mostue skulle jeg ikke fått barn. Da jeg ble gravid med første barn, var økonomien bedre, men sykdom har ført til at min mann har mistet en bra betalt jobb. Jeg ønsker at det går en Nemesis gjennom deres liv, dere som ser ned på meg, slik at dere kjenner på kroppen hvordan jeg har det.

  Klart at jeg er misunnelig, men det som gjør meg rasende er at ingen husker at det er lavlønte her i landet. Det virker som om folk med god inntekt tar det som en selvfølge at ingen tjener mindre enn industriarbeider/sykepleier. Det er ikke bare Polakker og filipinske au pairer som holder Norge i gang, mens resten surfer på de gode tidene. Det er en stor grå masse av født norske som sliter og jobber, men i mediahysteriet blir vi glemt, mens det akkes over at vi aldri har hatt det så godt i Norge som nå.

  SvarSlett
 61. Så mange damer som ikke skjønner poenget her da, som går rett i fella og bir agressive på egne vegne gitt. Mosutes utsagn handler ikke om dere damene, men om de små sårbare babyene, de som er ettåringer og som burde få ha et mksimalt liv i ro med de som elkser dem. Ettåringer driter i om huset de bor i koster 17 millioner. Ettåringer blåser i om du har tv og bil. Ettåringer vil bare go bør få ha det godt de.

  Kloke ord fra Trude M.

  SvarSlett
 62. Nå er det faktisk sånn, at ikke alle har barna sine i barnehagen hele dagen, og når det er sagt, så bør far være hjemme med barna i permisjon også! Hvorfor? Jo for å bli kjent med barna sine, fordi før i tiden når mor var hjemmeværende, jobbet far hele tiden, og gikk glipp av oppveksten til sine barn. Dette er fakta!! Idag, så får barna faktisk nytt av at både mor og far har tid til barna sine, Og mor og far har muligheten til å følge drømmer, som faktisk er positivt for barna, samtidig som at man idag trenger det pga økonomi. Når det gjelder andre land hvor kunn "far" jobber, så er fakta den at far nesten aldri er hjemme, og går glipp av det meste, mens mor er utslitt, fordi det er den mest krevende og viktigste jobben vi har. Så når alt kommer til alt, så er faktisk norske foreldre noen av de som er mest sammen med barna sine, og tenk! Barna får også se "pappa" like mye, men det er vell mange som ikke synes det er så viktig. Utrolig!! Vi lever i en verden hvor det er tøft, og enda tøffere blir det når våre barn vokser opp, gode foreldre ( de som jobber også) følger opp barnehagen, hvordan barna har det, hvordan barnehagen er etc. Men så er det jo også endel mødre som elsker at barna deres er så avhengige av dem, at de gråter for fullt, visst mor forsvinner ut av syne, og mor elsker det, fordi da føler hun seg verdifull.
  Mh

  En mor som elsker barna sine overalt på jord, og som gjør det som er best for dem, ikke hva som er best for mitt ego. l

  SvarSlett
 63. Et innlegg til mødre som elsker det når barna deres gråter hjerteskjærende når mor sier hade i barnehagen eller i forbinnelse med andre hendelser.Jeg har kvinnelige venner/bekjente som aldri har latt barna sove over hos besteforeldrene, som disse har et godt forhold til. Hvorfor? Svare de gir er: Fordi når jeg først har fått barn, skal jeg ikke sende de bort. Utrolig egosentrisk, og skadelig for foreldre og barn. Næmlig!!

  SvarSlett
 64. Alle snakker om "barnas beste" i denne diskusjonen. Naa vet jeg ikke med resten, men selv er jeg fodt tidlig paa 80-tallet, og mine foreldre sendte meg i barnehage fra jeg var 10 mnd for aa ha mulighet til aa jobbe. Det var trange tider og mine foreldre var nodt til aa ha meg og mine sosken fra tidlig alder i barnehagen for aa faa okonomien til aa gaa rundt. Jeg har kun gode minner fra dette stedet, og selv om jeg naturlig nok ikke husker noe fra den forste tiden vet jeg med haanden paa hjertet at jeg overhode ikke har tatt skade av aa bli sendt i barnehagen for jeg var i en alder av 3 aar. Jeg har faatt masse kjaerlighet og omsorg av mine foreldre fra dagen jeg ble fodt, og de har bygget et fundament for meg og gitt meg gode muligheter til aa komme frem i livet. Jeg ville ikke byttet bort noe av min barndom for alt i verden, og er veldig glad for at jeg ble fodt inn i denne verden til tross for at jeg maatte tilbringe noe tid av mine forste aar i barnehage slik at mine foreldre kunne forsorge familien.

  Dette hortes veldig klisjeaktig ut kanskje, men jeg vil bare ha frem poenget at det gaar fint ann for barn aa ha det bra i barnehagen for de fyller tre og at de fremdeles foler seg elsket og faar den omsorgen de trenger av foreldrene.

  Jeg vet at dette med smaa babyer i barnehage ikke var helt hovedpoenget i utsagnene paa torsdag, men tenkte jeg bare ville fortelle fra et "barns" staasted slik jeg opplevde det:)

  SvarSlett
 65. Her råder janteloven,nei og nei.Trist at vi ikke e kommet lenger...Virker også som løvene er misunnelige og går inn for å mobbe de som tørr å si meningen sin.Misunnelse er faktisk d verste du kan bli rammet av.En annen ting er jo at dårlig samvittighet er selvpålagt:-)Stå på Trude.Du e en herlig dame.Folkens,ha respekt for menneskene.Voksne mobber vell ikke...

  SvarSlett
 66. Norske jenter er trash. De er kvoterte, feministiske, bortskjemte og litt av noen horer om jeg så skal si det. De ønsker jo egentlig at de ble født som en mann, så hva skal jeg med en jævla skaphomse av en blodigle?

  Norsk jente? Nei takk.. taper er jeg ikke... kan få bedre

  SvarSlett
 67. Norske jenter vil ha barn på samme måte som normale kvinnfolk i andre land vil ha et husdyr.
  Norske jenter får barn som de bruker for å få støtte fra staten og presse mannen for penger samt mer. Før de fikk barn, så brukte de jo taktikken med å anmelde en voldtekt som aldri fant sted. Nei, norske menn. Skal dere ha et ordentlig kvinnfolk, så er jeg redd Norge er feil sted å sjekke. De kan jo faen meg ikke lage mat engang eller vaske huset.
  Norske menn ligger i verdenstoppen når det gjelder likestilling, men er det nok for norske jenter? Tro meg, det vil aldri bli nok for dem, og respekterer dem menn? Selvsagt ikke.
  Sjekk skilsmissestatistikken. Ca 60% for de som gifter seg det første året, og grunnen til at prosen er så "lav" er at flere norske jenter velger "samboerskap". Det gir dem mer handlerom og frihet og for feminismens skyld, så kommer det ikke under statiskken til SSB, så de tar seg bedre ut, selv om de knuller rundt som horer og får bastards av noen barn.
  Det er kanskje verdt å nevne at norske kvinner føder ikke nok barn, og de de føder setter de bort så de får tid til styremøtet som de ble kvotert inn på. Det er korrekt. Nordmenn dør ut. Norske kvinner føder i snitt 1,8 barn. Det holder ikke! Gjennomsnittlig alder for førstegangsfødene i Oslo er 30år. Da kan dere tenke dere hvor mye knulling uten resultat av et barn, det foregår i horenes by.
  Norske kvinner råtner også på rot. De vil ha eldre menn, når de er unge, og forventer yngre menn når de blir eldre.
  Hvorfor skal en norsk snill mann på 30 år som aldri har fått lov til å smake norsk fitte, velge en utpult og råtent tryne av en norsk hore som er 30+?
  Poenger er at norske jenter må slutte å knulle rundt som horer i ung alder og prøve å finne en mann som de kan få barn med og som ikke stikker av (de velger jo bare bad-boys og kriminelle).
  Våkn opp kjerringer, det finnes bedre vare av deres kjønn i utlandet som setter pris på menn.

  Jævla horer

  SvarSlett
 68. Norske menn, få dere utenlandsk dame (ikke svensk/nordiske), for hvorfor gå etter norske jenter? Eier du ikke selvrespekt? Behandle de som dritt. Ikke gjør noe for å glede dem. Drit i dem.

  Utsult de kvinnfolkene så mye at de blir enda mer knyniske og selvutslettende. Det er det beste du kan gjøre for landet ditt, for hva faen gjør de for å bedre landet enn sin egen tilfredshet?

  SvarSlett
 69. SV-statsråd Audun Lysbakken ypper til ammestrid når han mener mødre må kunne sette jobb foran amming med god samvittighet.

  Lysbakken som skriver om sine synspunkter på amming i boka «Frihet, likhet, farskap» som gis ut på tirsdag, sier han er forberedt på reaksjoner.

  – Men jeg vet at mange unge kvinner er glad for at jeg sier dette.


  Jeg kommer til å stemme SV.
  Bare på den måten kan vi klare å utslette forskjellene mellom mann og kvinne i Norge. Kvinnen mister kontakten med barnet sitt, og forhåpentligvis begår selvmor en gang litt senere i livet, da det som har vært det viktigste livsgrunnlaget for den biologiske koblingen mellom mennesker forsvinner i evolusjonen med kvinnen og barnet.
  Menn, dere finner dere kvinner i utlandet som vil ha en MANN, og så lar dere norske kvinner dø ut /begå selvmord. Det er er beste for landet.

  STEM SV

  SvarSlett
 70. Artig innlegg, og jeg må innrømme at jeg ikke engang hadde fått med meg Trude rabalderet og måtte lete det opp. Likestilling eller ikke. Å få barn er såvidt meg bekjent frivillig, og det er fullt mulig å planlegge, eller du kan velge leve som f.eks Unni L gjorde. Ingenting er umulig, og kun en selv vet hva som er best for seg:) Sånn kort oppsummert. Det kom antakelig ut på en annen måte enn det ble sagt velger jeg å tro! Uansett, ønsker alle en knallfin lørdag!

  SvarSlett
 71. Du vet ikke hva likestilling er!!! Likestilling er ikke mannfolk som står med langkost, eller som kan bake brød...Hvordan man balanserer hverdagen er opp til hver enkelt og ingen viktig kamp i likestilling! Det er så mange unge mødre i dag som romantiserer det å være hjemmeværende mor og 60 tallskone.. Ta dette fra ei som har levd igjennom det, at det finnes ikke noe romantisk rundt det!!! Du aner ikke hva kvinner før deg har gjort for dere unge jenter.. Hvor hardt de har jobbet.. Nyt at du faktisk får lov til å jobbe, at du kan ta en utdannelse, at du kan tjene egne penger.. Det du tar som en selvfølge nå, var ikke mulig for få år siden.. Og det er ingen som bestemmer at barna dine SKAL i barnehage eller at du SKAL jobbe. Jeg var hjemme med mine barn til de var 4 som var vanlig før.. Og det var ikke snakk om man hadde råd eller ikke.. Man kjøpte seg ikke dyr tv, anlegg og designer ting..Tror du hjem på 60-70 tallet så ut som i dag, overlesset med ting, kaster klær hver gang man er lei de? og barneutstyr ikke minst.. Alt ble arvet..

  SvarSlett
 72. ehhhh er ikke Trude Moestue ganske så feministisk frigjort? Skilt, barn med flere menn, fri til å utdanne seg og bo der hun vil....men hun er redd for ikke å bli vartet opp?

  gjesp

  SvarSlett
 73. Åj!
  Jammen endel sterke meninger ute og går her! :)
  Liker bloggen din, og følger herved med videre ;)

  SvarSlett
 74. Steike her skjer det ting! Som det ble skrevet tidligere...jeg håper alle leser flere innlegg her på bloggen. Jeg oppfatter den som ironisk, ELSKER ironi c",)
  Trude debattenahr jeg ikke fått med meg før nå...har minste ongen i barnehagen OG jobber 100 % i densamme barnehagen, snakker vi om pose og sekk nå folkens!!

  Ønsker bloggerier en go helg videre, Klem Anna

  SvarSlett
 75. Likestilling = like muligheter. Så enkelt er det egentlig. :)

  SvarSlett
 76. Vi hadde faktisk en heftig diskusjon en sen kveld i vår famialie før ditt utspill, og jeg var alene (mann) som prøvde å hevde akkurat det samme som du, Trude nå har gjort i media. Og jeg beklager at de aller fleste har misforstått ditt innspill i debatten. Jeg skjønner godt hva du prøver å formidle, og er svært enig i ditt budskap. Desverre ser det ut til at en del "feminister" raser mot dine meninger, uten at de har prøvd å forstå bakgrunnen for dine synspunkt. Du er, som jeg, opptatt av barna, og mange er desverre alt for mye opptatt av seg selv og sin karriere. Og så vet vi hvordan det norske samfunn, over tid, har innrettet seg slik at begge foreldre "må" i arbeid så snart barnet er født. Ingen skal fortelle meg noe annet at det beste for barnet er å være hos mor og far de første årene. Ja, så er det helt klart noen som aldri skulle fått barn, men det er ikke noen godkjenning for dette så da kan alle over 16 år føde barn når de vil. Feminister uttaler seg som om at det ikke fines noe bedre på jord for et 1-årig barn å bli plassert i en barnehage. De ansatte skal erstatte mor og far, og i følge de samme feministene, så er de bedre skikket enn nettopp mor og far til å sørge for oppdragelse og sosialisering. MYTE. Hvor mange år blir det til vi får "fabrikker" som skal ta seg av våre barn gjennom oppvekst, oppdragelse og utdanning? Far og mor kan ikke gjøre dette, de har en viktig jobb skal ivareta.....

  SvarSlett
 77. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 78. det går jo an å sende en tanke til medsøstre i resten av verden om ein blir så kvalm av kor godt ein har det sjølv. Løfte blikket litt over sin egen vestlige nesetipp.

  Eksempelvis til India eller Kina der jentebarn blir drept, satt ut i skogen, abortert bort, sågar får namnet "uønsket".http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7838090

  Eller korleis kvinner har det i stamme- og klanssamfunn i midtausten og Afrika. Eller i Oslo, for den del, der fleire og fleire småjenter går innpakka til skole og barnehage.

  POenget Trude Mostue trur eg er: ho lever et liberalt, feministisk liv ,- men ho skjønner det ikkje sjølv. Og så blandar ho kanskje sosialisme inn i feminismen, noke som slett ikkje treng å vere same sak.

  Somme trur Askepott var fortida , men det stemmer nok ikkje.

  SvarSlett
 79. Etter min mening har likestilingen tatt av i litt feil retning: Alle skal være like og gjøre det samme istedet for det jeg mener likestilling er: at alle har like stor verdi og at det du bidrar med i samfunnet blir like mye verdsatt!!!!!
  Når det å oppdra barn (uansett om det er mor eller far som er hjemme) f. eks ikke blir sett på som samfunnsnyttig arbeid lenger - mener jeg det har fått for langt!
  Mener å se en tendens til at hjemmeværende fedre sees på som modne menn med ben i nesa, mens kvinner som er hjemme er unnasluntrere....

  SvarSlett
 80. Fantastisk kommentar Maria :) Olaug er herlig, hun har humor og får godt frem de dagligdagse "ufordringer" som dukker opp, på en humoristisk og herlig måte.
  Jeg tror ikke at Trude Mostue vil angripe noen eller si at andre mødre er dårligere enn henne, men heller få frem at hun tror barna har det best om de kan være hjemme lengst mulig i denne travle hverdagen. Det er jeg enig i, men muligheten til det er nok ikke alltid tilstede. Jeg har også noen tantebarn som mange ganger har hatt muligheten til å være hjemme sammen med mamma, pappa, bestemor eller bestefar, men har villet dratt i barnehagen forsi det er andre barn dær de kan leke med og for at de storkoser seg dær. Det er godt for barns utvikling å være sammen med andre barn!
  Stå på Olaug med dine fantastiske innlegg om viktige og ellers mindre viktige temaer :)

  SvarSlett
 81. Jeg får i alle fall dårlig samvittighet av å lese om synspunktene til Unni og Trude. Jeg fikk barn for 2 år siden, men det var først da den lille nærmet seg 1 år at det demret for meg at hun var for liten for barnehagen! Hun kunne ikke gå, hun kunne ikke snakke og hun var vettskremt over å bli overlatt til fremmede. Det sier seg jo selv at barnehagestarten ble en traumatisk opplevelse for oss begge. Dertil ble hun mer eller mindre kronisk syk på grunn av alle bakteriene og virusene hun enda ikke hadde vært utsatt for hjemme.

  Jeg hadde ingen tidligere erfaring med 1-åringer, og det var ingen som hadde fortalt meg hvor små de var! Jeg gjorde bare det alle andre gjorde, fordi det er sånn samfunnet er lagt opp, og det var ikke før det var for sent at jeg innså hvor sykt det hele var!

  Vil vi virkelig at samfunnet skal være bygd opp på en slik måte at de aller minste barna våre må henvises til barnehagen på heltid for at hjulene skal gå rundt? Jeg tror alt det følelsesmessige engasjementet tyder på at svaret er nei! Det er grusomt å føle at man ikke har noe valg. At man må forlate den lille gråtende fordi man har regninger å betjene. Vi må kalle en spade en spade. Dette er ikke riktig! Vi har behov for en annerledes samfunnsstruktur. Barna våre har behov for det.

  Min egen trøst er at neste gang så vet jeg. Neste gang kan jeg forberede meg. Neste gang kan vi planlegge økonomien vår, slik at barnehagestart kan utsettes til den lille har passert 2 år. Jeg skulle ønske jeg visste det jeg vet nå tidligere....

  SvarSlett
 82. Excеllеnt pοst. Κeep ρosting ѕuch kind of infoгmatiοn on your pagе.
  Im reallу imрreѕsed by your blog.


  Thanks for sharing уour thоughts on keyword.
  Regards

  Feel free to visit my homеpage - payday loans

  SvarSlett
 83. Increԁible ѕtory there. Whаt occurrеԁ аfter?
  Tаκe care!

  Also vіsit my webρage: payday loans

  SvarSlett
 84. Jeg er veldig glad for å dele min erfaring her, jeg heter Brenda og jeg var lykkelig gift. Ikke før mannen min sa at jeg jukset med ham, da ble vi begge små irriterende par, han kunne ikke tro, og han stolte heller ikke på ordene mine, så vi søkte om skilsmisse, senere ble vi separerte og svor å aldri gjøre opp. Jeg prøvde å gå videre, men jeg kunne ikke bli uten ham, så jeg begynte å søke etter mannen min, så ble jeg henvist til Dr.IZOYA. En flott mann jeg kom over, han kastet en kjærlighetsfortroll og fikk mannen min tilbake innen 24 timer. med dette er jeg her for å dele kontakten til Dr. IZOYA, nå ham via drizayaomosolution@gmail.com. Han er faktisk mektig og spesialiserer seg i følgende saker ...
  (1) Elsker trollformer av alle slag. (2) Slutt skilsmisse. (3) Slutt barrenness. (4) Trenger åndelig hjelp.

  SvarSlett
 85. Redd ekteskapet ditt og få din eks-kjæreste tilbake! Dr.Ilekhojie har hjulpet tusenvis av kvinner med å få deres eks-kjæreste tilbake "Jeg er Lisa Donatas fra USA. Etter 12 års ekteskap har jeg og mannen min vært i den ene krangelen eller den andre til han endelig forlot meg og flyttet til California for å være med en annen kvinne. Jeg følte at livet mitt var over og barna mine trodde at de aldri ville se faren sin igjen. Jeg prøvde å være sterk bare for barna, men jeg kunne ikke kontrollere smertene som plager mitt hjerte, hjertet mitt var fylt med sorg og smerter fordi jeg virkelig var forelsket i mannen min. Hver dag og natt tenker jeg på ham og ønsker alltid at han kunne komme tilbake til meg, jeg var virkelig bekymret og at jeg trengte hjelp, så jeg søkte etter hjelp på nettet og jeg kom på et nettsted som antydet at Dr. Ilekhojie kan hjelpe til med å komme tilbake raskt igjen. Så jeg følte at jeg skulle prøve ham. Jeg tok kontakt med ham, og han fortalte meg hva jeg skulle gjøre, og jeg gjorde det, så gjorde han en kjærlighetsform for meg. 11 timer senere, min mannen ringte meg virkelig og fortalte at han savner meg og barna så mye, så utrolig !! Så det w som hvordan han kom tilbake samme dag, med mye kjærlighet og glede, og han ba om unnskyldning for feilen sin og for smertene han forårsaket meg og barna. Så fra den dagen var ekteskapet vårt nå sterkere enn hvordan det var før, takket være Dr Ilekhojie. han er så mektig og jeg bestemte meg for å dele historien min på internett at Dr.Ilekhojie er ekte stavebeslag som jeg alltid vil be om å leve lenge for å hjelpe barna sine i trøbbel, hvis du er her og du trenger din eks-kjæreste tilbake eller redd ekteskapet ditt raskt. Ikke gråt lenger, kontakt Dr.Ilekhojie nå. Her er kontakten hans, e-post til ham: gethelp05@gmail.com eller ring / WhatsApp ham +23481474002594

  SvarSlett