fredag 20. januar 2012

Lys og mørke

Nå er sola rett rundt hjørnet her i nord. Eller, rett bak fjellene, kan man vel si. Noen plasser har den allerede klart å klatre over fjellene, eller i mellom. Noen minutter. Det ryktes fort når solstålene kiler i nesa på en eller annen. Da er det å tilkalle media for å fortelle hele verden at NÅ KOMMER SOLA TILBAKE!! mens vedkommende nyser så det hviner. På direkten. På radio. Og så kommer det noe lignende på Dagsrevyen samme ettermiddag. Og så nyses det, dråper på kamera, på direkten. Flere ganger. På tv. Vi er redda fra mulm og mørke!!Er det noe vi her i Nord- Norge liker å skryte av så er det at vi er skrekkelig tøffe, som faktisk klarer å leve i TOTALT mørke i flere måneder i strekk!! MANGE måneder faktisk! Sikkert 2,5 måned, det er jo nesten i overkant av et halvt år. Og det ER SÅ MØRKT!! HELT fryktelig mørkt. Det er sånn at vi like godt kunne vært blinde alle som en, for vi fomler oss bare fram likevel. I mørket.

Trette er vi også. SKREKKELIG trette. Vi kunne egentlig bare ligget i dvale, i likhet med andre dovne dyr. Stengt alt, satt alt på vent. Til første solstråle kilte  noen i nesa. Og en eller annen hadde vett til å slå på radioen og "Sjå sole, eg må nyse..."., jalla ut i fjorder og på fjell. Da hadde vi våkna. Og når Ola Bremnes sang "I fire minutta på kjøkkenet hadd vi ho, sola...", så hadde vi starta å leve igjen for alvor. Da hadde vi ilt til butikken for å kjøpe solkrem, for her var det om å gjøre å beskytte seg, for snart hadde vi sola her HELE DØGNET! FYTTE KATTA så mye sol det plutselig kom.For om sommeren så har vi jo sol hele døgnet, uansett hvor tykt skydekket er. Det ER SÅ MYE SOL!! Natt som dag. Vi drikker solkrem for å ikke bli brent. Men likevel er sjøen SÅ KALD!! Men vi er jo så SKREKKELIG tøffe, så vi bader i mars ,alle som en.

Vi liker å skryte av landsdelen vår. Vi liker kontraster. Vi liker å overdrive litt. Og så synes vi tida går fort. Og det er jo sant. Det er jommen ikke rart at vi glemmer at det muligens er flest måneder i året det er ganske likt her som ellers i landet. Kanskje skinner ikke sola heeeele døgnet, heeeele sommeren, uansett skydekke. Men det er så greit å fortelle det sånn.
Også er det kanskje ikke mørkt heeeele vinteren, heele døgnet, men vi liker jo å få litt sympati.Jeg har bodd både i sør og i nord. Merkelig nok så ble jeg fascinert av lys og mørke sørpå også. Muligens fordi det er ganske lyst der også midt på sommeren, med fine soloppganger og solnedganger. Og det er nokså mørkt der også på den mørkeste årstida.
Uansett har de mulighet til å se sol hele året, og det er kanskje det som gjør at vi i nord synes vi har det så mye bedre: i mangel på sol så kan vi tillate oss å klage mye mer, for vi har det myyyye værre enn folk sørpå akkurat da, men så er vi jo også så myyye tøffere som faktisk holder ut å bo her! Og om sommeren har vi det myyye bedre fordi vi tross alt KAN ha sol midt på natta (selv om det kan være somre hvor vi kan telle de nettene på en hånd, hvor skydekket tillater det).En ting er iallefall sikkert: fint lys er det mye av i en eller annen form, uansett, både i nord og  i sør. Gatelys, trafikklys, skiltlys, huslys, lyshus (i adventa), fyrlys og billys, for ikke å snakke om månelys, nordlys, midnatsol og satelittlys.

Ha en strålende aften!

(Ble bare romantiske solbilder her, for nå ser vi kun frem til å kunne skryte til "søringene" at vi har "lyse tider".)

7 kommentarer:

 1. Ja det er egentlig en bragd å overleve under sånne forhold. Tipper melding om den første solstråla går som en farsott over facebook. Litt som når jeg leser der at den første snøen faller før jeg faktisk kan se det utafor vinduet.

  SvarSlett
 2. Trenger ikke så sabla langt nord før man finner 'å du dæven' syndromet..... jeg er fra noen få kilometer sør for nordlandsgrensa og jeg kjenner godt igjen beskrivelsen du gir :-)

  Arti innlegg :-)

  SvarSlett
 3. Heisann:)
  Interessant og gøyalt innlegg:)
  Det er noe med den mørketiden, tror ikke alle hadde taklet den...
  for å si det sånn. Dere der oppe i nord er vel mere hardbarka:)
  Men det kjennes utrolig godt at sola er på tur tilbake, og i dag skinner den inn gjennom stua mi her i Trøndelag:)

  Ønsker deg en finfin helg:)
  Klem Marianne

  SvarSlett
 4. Her snør det. Ser ikke snurten av noen sol. Jeg liker ikke vinteren. Ha en fortsatt fin helg. (Og nå følte jeg meg litt som en sjetteklassing som skulle skrive stil)

  SvarSlett
 5. Vet du, jeg GLEDER meg til jeg ser sola igjen!! Ikke lenge nå c",)

  Klem Anna

  SvarSlett
 6. Ser etter sola hver dag nå!!! Den er SAVNET :) Solfest i barnehagen i dag, så håper håper håper ;)
  Klem Tove

  SvarSlett
 7. Enn at sola kommer tilbake hvert år! Skulle tro at det er et sjeldent fenomen he he Eller rettere sagt jorda snurrer jevnt og trutt på sin skjeve akse. Greit å bo midt i landet. Nesten helt lyst hele sommeren og nesten helt mørkt hele vinteren.
  Men godt er det at dagene blir lysere åkke som.
  Herlig blogg du har. Følger med videre.
  Randi

  SvarSlett