søndag 1. januar 2012

Kalkun...eller elefant?


"Den største de har!!" var tanken min, da jeg skred inn på butikken på jakt etter føde til 20 personer, som skulle gå inn i det nye året hjemme hos oss, lykkelige og mette.
Den største de hadde var 7,555 kilo, og jeg tenkte da jeg bar den ut av butikken etter èn finger (i den andre hånda hadde jeg selvfølgelig tre bæreposer, og ja! jeg tar "latmanns-bører" så det holder) at denne kjentes passe tung ut, og så tok jeg meg selv i å lure på om det var en kalkun eller en elefant.

Dette spørsmålet stilte jeg meg fortsatt da jeg tok den ut av eska. Den så merkelig lik ut en elefant. Hærlighet! Hvem tør å ale opp et beist av en FUGL på denne størrelsen?

Til min store skuffelse huska jeg ikke fra i fjor hvordan man skulle tilberede en kalkun. Men jeg fulgte bruksanvisninga, og stappa den med epler og dæsja på smelta smør, salt og pepper.
Jeg prøvde også å binde opp bein og vinger, men jeg er sikker på at denne kalkunen levde fortsatt, for den stritta noe vanvittig imot, så jeg ga opp.

Da jeg skulle putte den i stekepose skjente jeg på meg selv fordi jeg hadde sendt mannen min ut med ungene, og skrytt av at dette klarte jeg på egenhånd.
Og da stekeposen renska av all smurning og krydder, mens jeg baska og løfta, for så å sprekke så det sang etterpå, angra bittert på at jeg ikke hadde valgt ut en mindre skapning av samme art.

Ellen en helt annen art for den saks skyld. For snakk om å ha personlighet! Jeg følte at den lå og frøs, og jeg synes det var naturstridig og putte epler som stedfortreder for tarmer og andre naturlige systemer. Snakk om mishandling!
Men mat måtte folket få, så jeg gjorde meg flid med å putte epler 3/4 dels fullt, akkurat som bruksanvisninga sa. Men under gjennomførelsen av prosjekt "kalkun-inn-i-stekepose", klarte den å forkaste omtrent alle eplene.
Og det nytta heller ikke å putte de inn igjen, når den lå på det som så ut som den rette veien.


Etter å ha snudd den 140 ganger, og epler hadde flaksa ei stund, fant jeg ut at den måtte ligge på ryggen. Men da den var ferdig stekt ante det meg hvorfor man bør binde beina... Eller evt legge den med brystet ned...
Det er rett og slett av anstendige grunner!

Men på bordet måtte den, om den så aldri så frekk ut, og ingen klagde.

I dag så den endelig død ut. ENDELIG!!

GODT NYTTÅR!! :)

14 kommentarer:

 1. Nokså uanstendig, ja. Vi valgte småfugl av den mer hånterlige sorten, men var også bare halvparten til bords da. Godt nyttår!

  SvarSlett
 2. Vi kjørte safe og spiste pinnekjøtt i går igjen..

  Godt nytt år!

  SvarSlett
 3. Hehehe, ja den var nok litt uanstendig den kalkunen der...

  SvarSlett
 4. Ps liker bloggen din :)

  Marit W

  SvarSlett
 5. Vår var på over 6 kg...og vi var kun 5 pers. som satt til bords ;) Katta var superheldig for å si det slik- Han elsker kalkun :D Og restemat til oss i dag i tillegg :D Nydelig! Håper dere hadde en super feiring!!
  Godt nyttår til deg og dine!
  Gleder meg å følge deg videre :)Og kanskje får vi snakket i virkeligheten og i dette året ;)
  Klem Tove

  SvarSlett
 6. Jeg ler høyt!!! Jeg er sansynligvis en av landets dårligste kokker, MEN jeg har lenge visst at jo større slakt, jo verre er de å håndtere... Det fine er jo at ingen klagde, og med tjue til bords, bør du ha utsikter til å bli bedt bort på nyttårsaften i årevis framover!! Ønsker dere et fortryllende nyttår ;o)

  SvarSlett
 7. Hehe, herlig. :-) Godt du fikk has på den slemme uanstendige kalkunen etterhvert.

  Et godt nyttår til en herlig blogger ønskes fra bare lille meg. :-)

  SvarSlett
 8. Jeg har i mange år baksta med lignende beist, men har etter hvert funnet ut at kalkunbrystfileter er enklere å håndtere - både under steking og oppskjæring. Så vi går for juksevarianten.

  Godt nyttår :o)

  SvarSlett
 9. Hihi, det var kalkunen sin som visste å vise seg frem, ja. ;-) Vi hadde også en litt sånn stri kalkun. På julaften da. Ville ikke helt la seg binde. Og så presterte vi å legge den inn i ovnen feil vei! Ja ja, takk og pris for YouTube. Der fant vi video med instruksjoner. Og det var der vi oppdaget at shit, den skal ligge andre veien...

  God nytt år! Gleder meg til å følge deg videre i 2012. :-)

  SvarSlett
 10. Hahahaha!! Herlig! Vi spiste kald kveite nyttårsaften. Interessant det også. Veit du hvorfor blogger plutselig ikke lar oss dele ting på facebook?? *knurr*

  SvarSlett
 11. Hahahahaha!! Litt uanstendighet må man da tåle på selveste nyttårsaften!! Vi mesket oss med kalkunbryst. Litt uanstendig, det også.

  SvarSlett
 12. Herlighet for et artig innlegg, ler meg skakk her jeg sitter!
  Ser ut til at sellskapet likte hva de så OG spiste!!

  Klem Anna

  SvarSlett
 13. Fantastisk!! Haha....
  Det må være den mest uanstendige maten jeg noen gang har sett!

  SvarSlett
 14. æ FLIIIRE så æ griiiner!

  SvarSlett