onsdag 29. februar 2012

Vekstsenter

Det er ståhei i kommunen vår for tida. Kort fortalt, til de som ikke er inne på det, skoletrukturen skal endres, og barnehagestrukturen er  nok ikke helt trygg den heller. Sånt blir det bråk av, det trengs ikke store hjernen for å skjønne det.

Kommunen må spare 10 millioner på oppvekst på ett år, var det ikke så?
Jeg skal ærlig innrømme at dette er utenfor mitt fagområde. Men jeg tar meg selv i å gispe:
TI MILLIONER!! skal spares?!? Hadde det nå enda vært snakk om å spare litt her og litt der, men neida. Her er det kun snakk om oppvekst, sant? Det høres ikke riktig ut. Men, som sagt, jeg er ikke inne på hva det koster å drive skole.

Så nå er det altså snakk om å endre hele strukturen på oppvekst, slik at vi kan spare penger i framtida, OG drive barnehage og skole med KVALITET.  Det som er så kinkig er jo det at kommunen vår er lang. Det er liksom ikke bare bare å byggen ÈN ny skole, eller ETT oppvekstsenter, på EN plass. Iallefall ikke uten bråk. Noen mister noe uansett. Jeg ser for meg krigstilstander. Balltre og sultestreik. For det er ikke bare bare å pille kåfjordingene på nesa.

Men hva om vi kutter ut OPP, og skriver VEKSTsenter i stede? For et menneske slutter jo aldri å vokse. Vokser vi ikke opp så vokser vi ut, og når vi når et visst punkt så vokser vi ut og ned. Og vokser vi ikke utenpå så vokser vi inni. Skjønner? Og det er dette vi kan utnytte til fulle i vår kommune. La oss gå forran som en prøvekanin, så kan andre kommuner le av oss når det går skeis og si: Hva sa vi? Eller de kan hoppe etter, for dette funka jo så godt i Kåfjord.

Hva med å bygge et vekstsenter som går gjennom hele kommunen? Da blir nok alle fornøyd, tenker jeg.  La oss starte med fødestue på Nordnes. Da kastes fødselsskrikene over til Lyngen, det er pass til dem. Etter hvert som barna vokser så forflyttes de videre langs E6. Når de er ett så går de i barnehage i Manndalen. Når de er størst og tøffest i barnehagen er de nådd til Skardalen, der er det passe tøft og stort nok i massevis for dem. Småskolen tar de i Birtavarre, mellomtrinnet i Trollvik.  (Det er jo omtrent som det er nå, så da blir det iallefall ikke så mye forandring for dem.) Ungdomsskolen befinner seg på Langnes (grei plass å få luftet på hormonene?), mens Nummedalen er så heldige å få videregående og russefeiring. Juhu. (Nei, det er ikke småsei som hopper i havet, det er "drop-outene". Men DET kommer ikke til å bli mange altså!)
De som karer ser videre til høyskole er så heldige at de kommer til Olderdalen, og når de får jobb er det Ysteby som er mest aktuelt (for de som er utdanna til noe annet enn at de trengs langs hele stripa). I Ysteby møtes mange på kafè, det blir pardannelse og når man når Seidigenta så er det på tide å gå ut i fødselsperm. (Her er det selvsagt mest fedre som er ute og triller sine små håpefulle, siden de da har krav på minst 20 uker pappaperm. Eller vent nå litt, ungene befinner seg jo faktisk mellom Nordnes og Manndalen. Men det passer jo bra, så får fedrene ha permisjonen sin i ro og mak.)
I Nordmannvik løper (førtids)pesjonistene fra fjell til fjell, mens de i Djupvik er på aktivitetssenteret for aldrende og finner ut at de er ikke så aller verst på å dekorere egg, bare så synd de fant det ut såpass sent.
Når deres siste dager er kommet er de på sykehjmmet på Spåkenes, og myser tilbake til Nordnes, sin fødeby, og synes faktisk de har kommet seg godt gjennom det hele, og nå er de til og med der de starta: de bruker bleie og blir mata med teskje, mer behagelig kan man vel ikke få det?

Nå begynner jeg faktisk å glede meg, for når dette blir en realitet så kan jeg jo bare hoppe rett til Nordmannvik, løpe litt der fra fjell til fjell, for så å komme til kommunens vakreste plass: Djupvik! :D (Balltre i hodet nå?! Ja ja, kirkegården er jo rett rundt hjørnet likevel, så hvorfor ikke ta sjansen på litt patrioti?)

7 kommentarer:

 1. Ja til VEKST! :D Hvis det blir sånn, så love æ at æ skal dræge mr. M med mæ opp dit. Da kommer han sikkert springanes også, for å bosette sæ i verdens mest komfortable kommune. Bare synd man må flytte så mye :p -Ingunn

  SvarSlett
 2. Haha, det va ikke så dumt egentlig. Men ser jo at dersom russefeiringa legges hit bør vi finne ny plass å bo...kanskje Djupvik, de eldre e kanskje ikke så bråkate :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Djupvik, verdens navle vettu! ;P Kom kom!

   Slett
 3. Glitrende idé, som absolutt vil ha overføringsverdi til nabokommunene. (",)

  SvarSlett
 4. Eg trudde du hadde hevve di nyfødde te Lyngen så då må pappaene i permisjon spasere fra pollfjellet jenna kvalvika, elvebakken , mellomjord, oksvika, karnes osv te Lyngseidet før di blir hevven telbake te manndalen. Et arti syn blir de!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hihi, ja det hadde ikke vært så dumt. Dæm hadde jo god tid å gå. ;)

   Slett
 5. Flott idè!

  Mulig man ikke sparer 10 mill., men who cares? Glimerende likevel! ;P

  SvarSlett