mandag 9. januar 2012

Almanakken- livsviktig kunnskapsbok

Noen leser krim. Andre leser romaner. Jeg leser almanakken. Det er viktig. Jeg faller til ro når jeg tar frem den lille hvite boka med rød og svart skrift, den med de lekre, røde stripene rundt kanten. Jeg setter meg godt til rette i godstolen, slurper i tekoppen, og lar lærdommen fra en av verdens mest detaljerte bøker (i forhold til størrelsen) synke inn.
Da jeg fortalte på jobb at jeg hadde gitt almanakk til noen venner i julegave, lurte de litt på hvor gammel jeg egentlig var. Men det er helt greit det, å mobbe almanakkforkjempere. Så kan de bare sitte der, totalt uvitende om akkurat når dato og klokkeslett neste fullmåne er. For ikke å snakke om stjernene på den nordlige halvkule, buddhistiske helligdager, tussmørketabellen for hele Norge, pensjonsreformen  og at sola står opp kl 0829 i Kristiansund den 19 oktober 2012.


Hva hvis en snørrunge kommer bort til deg og spør på sin nesevise måte: "Du, vet du når det er jakttid på villsvin i hele landet eller? HÆ?!" Så står du der da, og lar deg kue av en liten hvalp av en unge, som selvfølgelig vet å bruke dette mot deg, at du ikke visste noe så viktig om noe så dagligdags som villsvin, du som liksom skal være voksen.


Og hva gjør du hvis du ikke vet at det er "midnattssol øvre rand første gang" den 19 mai på Andenes?
Det vil jo være fullstendig krise!
Nei, gjør som andre vettige folk: kjøp almanakken! Hold deg orientert! Du vet aldri når du kan få bruk for livsviktig kunnskap.

10 kommentarer:

 1. Ha, ha, ha! No kjem eg på at eg gløymte å kjøpe denne til pappa til jul. :)
  Har kjøpt den i alle år.

  SvarSlett
 2. Jepp, enalmanakk må man ha. Jeg har en sånn lærerkalender, jeg da, ikke helt det samme - vet ikke om det står noe om sola og sånn i den.

  SvarSlett
 3. Jeg har kjøpt til pappa jeg også, men det er jo fordi jeg liker den selv, skal jammen meg investere i en til meg selv i år, og en til han, for han har bursdag 16. Nei, almanakk er viktig, dagens lengde for eksempel, flo og fjøre, fjell og dypen dal, alt nesten, står det om der

  SvarSlett
 4. Ja, har prøvd meg på en sånn en fordi jeg ofte glemmer ting...men det har seg nå en gang slik at den ikke er til mye nytte om man glemmer at man har en *kremt* hehe

  SvarSlett
 5. Ha ha ha, en sånn en har jeg ikke sett siden morfar sin tid. Han døde i 2002. Dette gir mer voksenpoeng enn broder, du er klar over det!?

  SvarSlett
 6. Hehe, ja retro er jo så in for tida. ;-)

  Jeg kunne sikkert hatt nytte av en almanakk. Må innrømme at jeg i mange år har blitt usikker når folk sørfra har spurt hvor lang mørketida i Tromsø er. Og jeg bor her! Jeg vet jo sånn cirka da. Men datoene? Eller jo, jeg vet soldagen, altså dagen sola kommer tilbake. Men når er det den forsvinner?? Det er i slutten av november en gang. 23? 24? Ja, deromkring.

  SvarSlett
 7. Da vet æ ka vi ønske oss til jul neste år! Hadde nesten glemt at sånt fantes. :)

  SvarSlett
 8. Og jeg som trodde du skulle skrive om all overtroen som var tatt inni 2012 utgaven.... «Utpå kvelden er heksene på vei til sine samlingsplasser» - men det er jo ikke før 1. juledag ;-) Kjenner at jeg er litt skuffet -- men jeg leser litt nedover i innleggene dine, så går det helt sikkert over. Veldig fort :-)

  SvarSlett
 9. Almanakker er kjekke de - bare man husker å bruke dem ;)

  SvarSlett
 10. Almanakk er bestillt, med bilde av ungene på tilogmed.. *flinkis*
  Nå gjenstår kun den o`størsteoppgven.. Nemlig å bruke den ;)

  SvarSlett