mandag 29. august 2011

Neper og nord vs sør

Min mann kom hjem fra jobb her om dagen og rista på hodet og lurte på hvordan det kunne ha seg at flere av kollegaene satt å gomla nepe til lunsj. "Er det vanlig?", spurte han? "Eh... Vanlig og vanlig. Det er jo mange som dyrker neper her, sånn for gomlingens skyld", svarte jeg. Så da er det vel ikke så uvanlig heller da.
Joda, det gror jo ting og tang her oppe også. En gang hadde vi faktisk en nepe hjemme hos foreldrene mine som ble GEDIGEN! Den ble som to barnehoder tilsammen (eller et SVÆRT voksent hode om du vil). Vi holdt den opp èn etter èn og målte og sammenligna, og så hvem som ligna mest på ei nepe. (Det ble sikkert meg.)

Han skal nok oppdage mange ting som er til å riste på hodet av i tida framover. Jeg for min del slutter ikke å forundre meg over forskjeller og likheter mellom landsdelene i vårt lengstrakte land.
Ta for eksempel selskpeligheter. Selskap sørpå er SELSKAP! Man pynter seg. Får en innbydelse med et klokkeslett, og kommer gjerne litt etter for ikke å komme for tidlig, for ikke å forstyrre.

Selskap nordpå... Tja... Det KAN være pynting. Iallefall i bryllup, dåp og konfirmasjoner. Bursdager kan da også være staselig. Men er det ikke runde dager så vet man ikke:
A) om det kommer noen
B) hvor mange som kommer
C) når det evt kommer noen
D) om de kommer i fjøsklær, turklær med bållukt eller er litt mer festlig kledt
E) Du bør bake KAKE(R)! og ha kaffen klar, for hvis det kommer noen og de ikke får servering, så er det skikkelig teit.

(Dette bildet er lånt fra Google, nam NAM så kakesulten jeg ble nå...)

Kaffer og kaker ja...
Som nordlending må jeg jo si at jeg venta lenge på de kakene i de første selskapene jeg var i sørpå. Middagen var fortært, og her i nord pleier kaffer og kaker å komme på bordet MED EN GANG (iallefall så raskt det lar seg gjøre) etter varmmaten. Man kan være "omsåkor" mett, men kaffe og kaker klarer man å presse ned. Det er liksom det som er festens høydepunkt.
Mulig det er derfor de er så T R E I G E med den slags der sør. Man skal bare gå der å glede seg, L E N G E. Og snakke med folk. Så, langt på kveld, når man egentlig har gitt opp og hadde tenkt på å dra hjem etter å ha gjespa i en time allerede, DA kommer de trekkende med godsakene.

Etter å ha bodd noen år sørpå merker jeg jo at jeg har blitt mer søring enn nording på dette området. Så når det er selskap så sender jeg meldinger og inviterer (men de som ikke får meldinger er selvsagt velkommen de også!). Men pga gammel skikk her så sier jeg ikke klokkeslett. Folk får kommer når det passer dem. Men jeg ser jo fordelen med klokkeslett. Og når vi ikke får klokkeslett, HVIS vi får invitasjon, så merker jeg jo at jeg lurer VELDIG på når det passer best at vi kommer.
Men når det gjelder kaffe og kaker, så tør jeg ikke å vente for lenge. Plutselig har gjestene dratt, og der sitter vi igjen alene, med haugevis av kaker på spiskammerst.
Men bevares, jeg skjønner tanken til søringene. Det pleier jo å være en fordel å ha plass til det beste. ;)

Dette er MIN oppfatning. Slett ikke sikkert det passer for alle søringer og nordinger.
Hvilke erfaringer har dere?

Ha en god kveld!! :)

11 kommentarer:

  1. Lagt inn av Olaug kl 11:43 står det , og så sier du God kveld? Ja, dere er kanskje omtrentlige med klokkeslett dere nordinger? :) Vi har ofte både selskap og SELSKAP. Det siste sjeldnere, forresten. Da er det med skriftlig invitasjon osv. Selskap, da ber vi venner, og de får komme som de vil, men siden vi vanligvis serverer varmmat, og den er best når den ikke har stått og surra i timesvis, sier vi et ca klokkeslett. Jeg har vokst opp med skikken at folk ikke skal bes, og det er utrolig upraktisk. Og forferdelig trist hvis det ikke kommer noen, jeg har hørt det har hendt det også,fordi man har trodd at det bare var de nærmeste osv. Det er ikke sikkert vi har kake en gang når vi har selskap med liten s, men alltid noe søtt til kaffen, som alltid kommer rett etter desserten, eller som fortsettelse til desserten som serveres med kaffe til. I SELSKAP derimot, beregner vi romsdalinger ca 1/2 kake til hver. Kaffen serveres så snart som mulig etter middagen og talene, men det tar sin tid når 10-20 kaker skal bæres fram. Sørpå, derimot, er det helt annerledes. I et bryllup jeg var i fikk vi ikke kaffe og kafe før etter kl. 1, i et annet bryllup sørpå, var det bare ei kake!!!!

    SvarSlett
  2. Og forresten, det finnes ikke romsdalinger som ikke venter til de får servert kake, tror jeg. Har aldri hørt om slike tilfeller...

    SvarSlett
  3. Interessant! :) Da er nok dere litt lik som oss nordlendinger. EI kake i bryllup!?? Hehe, her spiser vi nok også ca ei halv hver. Ang klokkeslett, så stemmer det dårlig med når jeg legger ut innlegg. Sikkert noe jeg må stille inn selv, men jeg vet ikke hvor.

    SvarSlett
  4. Går det an å bake kake med nepe?
    Det finnes kaker med gulrøtter, squash, poteter og rødbeter, kanskje ikke i en og samme kake, men i ulike kaker.

    En flott måte å kombinere selskapeligheter og sunnhet, eller hva?

    SvarSlett
  5. Olaug, jeg tror du finner det under innstillinger. Og nepe i kake, nei, det går nok ikke. Det er for skarp smak i neper, men fersk kålrot går kanskje?

    SvarSlett
  6. Er nok mest nordlenning når det kommer til slike ting jeg. Da vi gifta oss hadde vi nesten ei halv kake pr person, og da bryllupet og dagen derpå var over, var det bare noen få kakestykker igjen.....

    Neper husker jeg at jeg elsket da jeg var lita og bodde på landet <3 Kanskje jeg skulle dyrket noen i hagen neste år...? hihi

    Lotte

    SvarSlett
  7. Kålrotkake fins, det veit eg!

    Eg er litt vant til Islendingane siden eg budde der i dei siste 5 åra... Der er det oftest invitasjon at ein inviterer på middag og då er det flott middag og dessert (kake) som ein ikkje treng å venta lenge på. Men eg trur det varierer veldig frå familie til familie...

    Alle seier at nordlendingane berre kjeme på vitjing uten å melda på forhånd, det syns eg er greit, men når det gjeld meg sjølv så sjekker eg alltid med folk om dei er heima og om det er greit å komma, siden eg skal ha med meg 2 ungar som blir skuffa viss planen om å reisa på besøk blei mislykka. Du skjønner. Men no må me faktisk snart koma på vitjing til deko, og de til oss! Helsing Ragnhild borti Nordmannvik

    SvarSlett
  8. Ja, Ragnhild, vi må jo bare se å få ut fingeren og besøke hverandre. :)
    Vi bruker også å avtale med folk på forhånd, utenom nærmeste familie vi vet er hjemme.

    SvarSlett
  9. Å kjære vene.. der gikk det opp et lys eller ti for meg.. Jeg har holdt på å gå på veggen opptil flere (hundre) ganger pga selskaplighetsvanene i min samboers nordlendingfamilie. ALDRI et klokkeslett å forholde seg til. ALDRI et ord om det kommer mange. ALDRI et ord om det man skal pynte seg litt, eller mye. Takk til deg for en liten oppklaring der du! :-D

    SvarSlett
  10. Eg må smile litt:) Og eg kjenner meg veldig godt igjen i Romsdals-skikkane, det er nok ganske likt her på Sunnmøre. Her er det så fullt på kakebordet at kakene nesten ramlar utfor kanten;) Og det skal ikkje gå for lang tid før dei står klar, nei!

    SvarSlett
  11. hehehe, oi som jeg kjenner meg igjen i klokkeslett, pynte-/turklær and so on..
    merkelig det der.

    hilsen søring i finnmark. :)

    SvarSlett