søndag 26. juni 2011

Skal du stå brud?

I nærmeste framtid? Eller er du kanskje av de som planlegger i tre år i forveien?
Uansett, her har du et hett tips! (Krever kanskje mer enn tre års planlegging...)

Hva med å gifte deg i denne bunaden fra Øst Telemark? Vel og merke rekonstruert fra 1820, men blar du opp litt så lar det seg sikkert ordne for deg også. Man skal jo ha "something old" når man gifter seg.

Ifølge Norsk Husflid (nummer 3 2011), som trykker dette bilde med artikkel, har bruden på seg følgende:
 • To skjorter med broderte krager
 • Bare èn understakk, men det skal ifølge gammel tradisjon være fem!! Altså seks stakker tilsammen!! DET burde funke en kald vinterdag det!
 • Et svart forkle med sølvkniplinger
 • Et hvitt forkle med telemarksbinding
 • To broderte beltekluter
 • Sølvtrøye pynta med sølvmaler og spenne og med korillbånd forran
 • Fem sølvbelter rundt livet
 • Hodesølv, eller ladet, som det også kalles, laget av mange sølvstøler som er sydd på stivt underlag
 • Duftesko (!!) (Her skulle det tas hensyn til mannen etter en lang, svettsom dag ja..) og svarte, broderte vadmålsokker
De var vettige på den tida. Hør her:
"Den slanke linje var ikke idealet, jo større brud jo bedre!"
(Her tør jeg ikke tenke på de som allerede var litt drøy i kokningen på forhånd, men det var kanskje ikke så mange av dem på den tida?)

Dette er da vel bare rett og rimelig påkleding...? Man gifter seg jo bare èn gang (sånn i utgangspunktet), og da gjelder det å kle seg standsmessig.

Skilsmissestatistikken har gått kraftig oppover siden 1800- tallet, det er ingen hemmelighet.
Når jeg tenker meg om så er det kanskje ikke så rart at folk ikke skilte seg da. Tenk å måtte kle den der stasen på seg TO ganger i sitt liv.
Det hører med til historia at det ikke var uvanlig at bruden svimte av på bryllupsdagen. Nei. Full forståelse for det må jeg si! Selv jeg hold på å besvime på min bryllupsdag, og jeg hadde noe så uanstendig som bare skuldre, og bare ett, tynt underskjørt.

Også alt det sølvet da gitt! Hvem var det som betalte alt det der? Hadde dette vært tradisjon nå, så hadde det enten vært sånn at man måtte spare i 20 år før man hadde råd, eller det hadde vært funnet opp noe kopi i plast. Det siste hadde forresten vært litt lettere å bære også, og det hadde kanskje ikke vært så avskrekkende for de som ikke var heeelt sikre på at dette var det rette, at de muuligens kom til å måtte kle brudestasen på en gang til, eller to. Vi hadde nok klart å tilpasse oss ja.

Men når jeg tenker meg om, så er det vel det vi har gjort også, med å "bare" ha på oss en enkel, hvit kjole, som det bare er å knipse av i forhold.
Ja, og apropos avkledning: Det ble kanskje heller ikke så mye igjen av bryllupsnatta, når de endelig hadde klart å lirke brura ut av alle forklene, stakkene og skjortene, og alt sølvet...

11 kommentarer:

 1. Du Olaug du får det sagt, Kjenne eg e veldig gla eg allerede e godt gift :) Å egentlig letta over at eg gifta men me litt lette klær :)
  Stor klem
  Veronika

  SvarSlett
 2. Fnis, du er morsom du:)

  SvarSlett
 3. He he, dette blir garantert IKKE mitt antrekk på den store dagen :-) Men arig informasjon!

  SvarSlett
 4. Men hva om nå brura måtte på do...... evt fikk urolig mage?????
  Hmm - glad det ikke er meg ;)

  SvarSlett
 5. Artig info. Og herreguuuuud så slitsomt - Stakkars både ho og han!

  SvarSlett
 6. Hei på deg.
  Fant denne bloggen veldig tilfeldig,men her måtte jeg legge meg som følger. Har scrolla meg igjennom mange innlegg,og her var det mye morsomt. Du skriver veldig godt.

  Hilsen Heidi

  SvarSlett
 7. Sølvet delte de på, det var en person som fungerte som brudepynter som passet det og kom til gårdene og pyntet opp den som skulle gifte seg. Etterpå tok brudepynteren sølvet med seg igjen. Så nå vet du det og :)

  SvarSlett
 8. Aha! :) Ja, det var jo mye lurere enn at de skulle kjøpe alt sjøl. Takk, synes det er morsomt med sånne opplysninger. :)) Er du derfra kanskje?

  SvarSlett
 9. Guri: Bare å lette på stakkene, det. Undertøy er en moderne oppfinnelse. :)

  SvarSlett
 10. HAHAHA! oppi hele stakk og belte og bunad og sølv så klarte jeg å lese "skilsmissestakken"

  takk, forresten, For at du skriver den kuleste bloggen jeg har lest på lenge!

  Hilsen ny, fast leser. Som ikke skal gifte seg i mer en telemarken av den stakken der ;)

  SvarSlett